Nieuws
Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk   Zondagavond rond zeven uur heeft er een steekpartij plaatsgevonden in een flat in Verzetswijk.   Het incident vond... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Ondersteuning voor havo/vwo leerlingen met autismespectrumstoornisFeestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en... Echnaton start sportieve vmbo-leerafdeling ALMERE – Scholengemeenschap Echnaton is gestart met een nieuwe leerafdeling binnen het vmbo. Bij ‘Sportleerbedrijf Echnaton’ worden leerlingen... Sociale huurwoningen in Floriadewijk blijven ALMERE – Het college moet vasthouden aan het uitgangspunt dat 30 procent van de huizen in de toekomstige... Autoluwe Floriadewijk zorgt voor twijfel ALMERE - Het plan om de toekomstige Floriadewijk autoluw te maken zorgt voor verdeeldheid bij de gemeenteraad. Het... Gemeente wil dat ProRail platen station veiliger maakt Wethouder Tjeerd Herrema wil dat ProRail maatregelen gaat nemen bij het station Almere Centrum. Donderdag raakten daar tijdens... Stormschade: Dak kantine Sporting Almere weggewaaid Op het complex van Almere City FC is het dak van het gebouw van Sporting Almere naar beneden...

Politiek voor Dummies - deel 1

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Foto: gemeente Almere

 

Deel 1: De gemeenteraad


Wie of wat is het hoogste orgaan in de gemeente? De burgemeester? Nee, de gemeenteraad! Want de gemeenteraad wordt rechtstreeks door de bewoners gekozen. Het zijn vertegenwoordigers van politieke partijen. Tijdens de verkiezingen bepalen wij als bewoners welke partijen er in de raad komen. Momenteel is de PVV de grootste partij. Daar hebben vier jaar geleden dus de meeste Almeerders op gestemd.
Het is dus niet de burgemeester, maar de gemeenteraad die beslist welke ideeën worden uitgevoerd. Daarvoor moet een meerderheid het met elkaar eens zijn. Bijna elke week vergadert de raad in het openbaar over nieuwe plannen. Deze vergadering wordt voorgezeten door de burgemeester. Die is ook de ‘baas’ van de wethouders. Die bedenken dikwijls de nieuwe plannen, maar ook raadsleden mogen met ideeën komen. Hoe groot een gemeenteraad is, is afhankelijk van de grootte van een stad. In Almere zijn momenteel 39 raadsleden. Omdat de stad nu de 200.000 inwoners gepasseerd is, krijgen we er na de verkiezingen zes raadsleden bij: 45 dus.
Volgende week deel 2: Wat is het College?

Artikel geplaatst op: 09 januari 2018 - 13:00

Gerelateerd

Delen