Verzakkingen Pigmenthof leiden tot gaslek in woning

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
Door de ernstige verzakking van de gemeentegrond aan de Pigmenthof is de gasleiding gezakt. (Foto: aangeleverd)

REGENBOOGBUURT – De verzakkingen in de Regenboogbuurt hebben in de Pigmenthof geleid tot een gaslek. Door de grondverzakkingen in de straat stond er druk op de hoofdleiding. De vrees bestaat dat meerdere woningen gevaar lopen.
Bewoner Brenda Dikkeboom was vorige week zondag gelijk gealarmeerd toen zij in haar woning een gaslucht rook. “Mijn visite was net weg en ik wilde gaan dweilen”, vertelt Dikkeboom. “In de meterkast rook ik gas. Toen heb ik gelijk Liander gebeld. De mevrouw aan de telefoon zei dat ik gelijk deuren en ramen open moest doen en kaarsen en apparatuur uit moest doen.”
Een monteur van Liander was snel ter plaatse. “Hij verrichtte gelijk allerlei metingen. Daaruit bleek dat er inderdaad gas lekte. Door de ernstige verzakkingen in de straat stond er druk op de hoofdleiding. Bij mijn leiding was er een rubbertje afgeschoten, waardoor er gas lekte. Ik schrok enorm toen ik dit hoorde. Het had heel anders af kunnen lopen.”
De monteur van Liander loste het direct op. “De gasmeter in mijn meterkast is 15 centimeter naar beneden verplaatst en met een tussenstuk verlengd. Bij mijn beide buren zijn ook gelijk de leidingen gecontroleerd. Hier lekte nog geen gas, maar de leidingen stonden bij hen ook op knappen. Ook hier is de meter verlaagd.”
Hoewel het bij haar is opgelost, is Dikkeboom er nog niet gerust op. “De grond in de hele straat is verzakt. Dit moet dus bij meerdere buren spelen.”
Gescheurd

Peter Hofland laat namens Liander weten dat de gasleiding in de straat inderdaad door grondverzakking is gezakt. “Hierdoor is de aansluiting bij deze bewoners gescheurd”, aldus Hofland. “Gasleidingen zijn flexibel, tenzij het extreem zakt. Dat is hier het geval. De veiligheid staat bij ons voorop. Daarom nemen we maatregelen in de hele wijk. Naast de hele Pigmenthof worden hier ook de woningen aan de kopse kanten op de Regenboogweg en de Prismastraat bij betrokken. Bij 76 woningen wordt de gasmeter verlaagd. De bewoners ontvangen hierover binnenkort een brief. Daarnaast gaan we steekproefsgewijs de woningen in de rest van de wijk controleren.”
Bewoners van de Regenboogbuurt klagen al ruim drie jaar over de ernstige grondverzakkingen. De gemeentegrond rondom de acht huizenblokken van de 80 woningen aan de Pigmenthof ligt hier een flink stuk lager dan de tuinen. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Wethouder Frits huis zei eind 2016 dat de verzakkingen pas dit jaar, tijdens het groot onderhoud van de wijk, worden aangepakt.
Het voorbereidende proces van het groot onderhoud van de wijk is, volgens Nicole Klockenbrink, woordvoerder van de gemeente, gestart. “De uitvoering start in het tweede halfjaar. Daarbij wordt de wijk onder andere weer op hoogte gebracht.”
Artikel geplaatst op: 12 januari 2018 - 16:00

Gerelateerd

Delen