Nieuws
UPDATE: Haddock en gemeente al sinds december in gesprek Door Robert MienstraALMERE – Haddock Watersport en de gemeente zijn met elkaar in gesprek gegaan over het conflict... PVV wil spaceboxen Carel Willinklaan weg hebben Door Robert MienstraTUSSEN DE VAARTEN – “De spaceboxen die opgeslagen staan aan de Carel Willinklaan op het bedrijventerrein... Running Dinner levert ruim 8.000 euro op voor vervulling wensen ouderen STAD CENTRUM – Het jaarlijkse ‘Running Dinner’ van de Tafelronde Almere 155 bracht donderdag 8.155 euro op voor... Nieuwe eigenaar  Brasserie Bakboord   HAVENKOM - Horecaondernemer Taco van der Meer is de nieuwe eigenaar van Brasserie Bakboord. Na het verlies... Negende editie Floriade Breakfast Club in Natuurbelevingscentrum de OostvaardersAlmeerders in gesprek over ‘Growing Green Cities’ in de wijk OOSTVAARDERSPLASSEN - Tijdens de negende editie van de Floriade Breakfast Club kwamen op donderdag 15 februari zo’n veertig... Provincie teleurgesteld over uitgestelde opening Lelystad Airport ALMERE – Lelystad Airport gaat niet in 2019 open. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft na inspraak... Mantelzorgmakelaar houdt gratis spreekuur in bibliotheek STAD CENTRUM – Mantelzorg doet u uit liefde voor een naaste. Wellicht heeft u vragen over een PGB... Nu inschrijven voor schoolschaken POORT – Teams van alle basisscholen uit Almere kunnen zich nu inschrijven voor het SchoolSchaakToernooi Almere. Dit wordt... Maatschappelijke partners trekken één lijn in aanpak verwarde personen ALMERE – Maatschappelijke partners op het gebied van zorg en veiligheid hebben samen met de gemeenten in Flevoland... Bewoners Leermosstraat willen geen strontveldje aan achtertuin Door Hestia RubenKRUIDENWIJK – Bewoners van de 31 huizen aan de Leermosstraat zijn boos. Sinds de gemeente de...

Reuzenwaterlelie Almere Jungle opnieuw in bloei

HOUT – In augustus 2016 bloeide de reuzenwaterlelie van Almere Jungle al, toen nadat hij pas een maand in de vijver zat. De meeste ‘Victoria amazonica’ houden het ongeveer een jaar vol en gaan dan dood, maar deze leeft nog steeds. Extra bijzonder is dat hij vorige week opnieuw in bloei stond. Midden in de winter.
Een bloem van een Victoria amazonica bloeit slechts twee avonden. De eerste avond dat hij opengaat is hij spierwit, de tweede avond dat hij opengaat, roze. (Foto: aangeleverd)

“Voor zover wij weten is het de eerste keer in de geschiedenis dat de Victoria amazonica in de winter bloeit in Noordwest-Europa. De plant sterft normaliter af in Europa, maar het is ons deze winter gelukt om hem in leven te houden door gebruik te maken van de modernste teeltmethoden en speciale belichting, met een prachtige bloem als resultaat”, vertelt Youri Witmer, hoofd Botanie bij Almere Jungle. Hij plantte de reuzenwaterlelie in 2016 als afstudeeropdracht en zorgt ervoor dat de plant ook de winter overleeft. “We gebruiken led-verlichting met een speciaal aangepast lichtspectrum die het meest voordelig is. Er gaat geen licht ‘verloren’. Door het gecontroleerde licht en de temperatuur heeft de plant het idee dat het zich in de zomer bevindt. Echter kunnen wij met de lampen de plant niet van zoveel licht voorzien als dat de zon in de zomer doet, en zal er altijd in de winter wel een verschil blijven. De bloem sluit overdag niet helemaal, vermoedelijk door de donkere dagen. Normaal sluit de bloem namelijk overdag en gaat hij ‘s nachts open.”
Nog meer knoppen

Vorige week maandag was er een eerste bloem zichtbaar en in de loop van vorige week kwamen nog twee bloemknoppen van de reuzenwaterlelie boven water. De prachtige bloemen trokken meer bekijks naar Almere Jungle dan normaal, en ook op Facebook werd er veelal enthousiast gereageerd. Voor wie het gemist heeft, heeft Witmer goed nieuws: “De plant zal waarschijnlijk nog meer knoppen aan gaan maken waardoor er regelmatig een bloem te zien zal zijn. Het is alleen een beetje geluk hebben.”
Op de facebookpagina Almere Jungle is te lezen wanneer de Victoria weer in bloei staat.
Artikel geplaatst op: 23 januari 2018 - 08:58

Gerelateerd

Delen