Onrust over asbest in Noorderplassen-West

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
NOORDERPLASSEN-WEST – In de wijk Noorderplassen-West ontstond vorige week onrust omdat een deel van de straat Grootzeil, ter hoogte van de bouwplaats van het appartementencomplex in aanbouw, was afgezet met linten. Op de linten stond ‘Geen toegang – asbest’. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat het niet om asbest ging.
De stoep van het Grootzeil was afgezet met linten met de tekst: ‘Geen toegang – asbest’. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Op de met linten en een hek afgezette plek lag in de container, op de stoep en in de goot materiaal dat op asbest leek. Asbestvezels kunnen na langdurige blootstelling leiden tot levensgevaarlijke ziekten. Zolang asbest vastzit in ander materiaal is het niet per se gevaarlijk. Het wordt een risico voor de gezondheid als de asbestvezels vrijkomen en kunnen worden ingeademd. Bijvoorbeeld bij sloopwerkzaamheden. Navraag bij de gemeente leerde dat het in dit geval niet om asbestmateriaal ging.
Het verdachte materiaal werd, volgens woordvoerder van de gemeente Nicole Klockenbrink, in een container van een aannemer gedumpt. “Het ging hier vermoedelijk om cementgebonden golfplaten", aldus Klockenbrink. "Er is een monsterstuk genomen door een gecertificeerd bureau om vast te stellen of het inderdaad om asbestmateriaal gaat. Daarna is er uit voorzorg de container middels hekken afgeschermd en is de container middels een zeil afgedekt. Uit dit onderzoek bleek dat het in dit geval niet om asbestmateriaal ging.”
Artikel geplaatst op: 26 januari 2018 - 10:00

Gerelateerd

Delen