KAF trekt 10 procent minder bezoekers

Door Marcel Beijer
ALMERE – Almeerders hebben dezelfde culturele behoeften als vergelijkbare Nederlandse huishoudens. Dat betekent dat – in het algemeen – een lichte afname te zien is in cultureel bezoek. In drie jaar tijd daalde het bioscoopbezoek in Almere met 5 procent, het bezoek aan Kunstlinie Almere Flevoland nam zelfs met 10 procent af.
Het bezoek aan de schouwburg nam 10 procent af (Foto: Almere DEZE WEEK)

Komende donderdag wordt op de Politieke Markt gesproken over de culturele toekomst van Almere, verpakt in de nieuwe cultuurnota. Tien culturele instellingen vertellen dan welke behoeften zij hebben om gezond te kunnen functioneren.
Uit het in oktober verschenen rapport ‘Cultuur in Almere’ blijkt dat het percentage Almeerders dat culturele voorstellingen, musea en/of films heeft bezocht ten opzichte van 2014 is gedaald van 89 procent naar 86 procent. In 2011 was dit percentage zelfs nog 92 procent. Uit de cijfers blijkt dat de meeste Almeerders op het gebied van cultuur vooral de bioscoop (61 procent) bezoeken, dat is wel 5 procent minder dan in 2014. Het aandeel bezoekers aan KAF is 35 procent, dat dus maar liefst 10 procent lager scoort dan drie jaar eerder.
Van alle uitvoeringen van podiumkunsten, films en musea die in het afgelopen jaar door de Almeerders bezocht zijn (met uitzondering van festivals), is 84 procent in de stad zelf bezocht. Een toenemend aantal Almeerders zegt voorzieningen op cultureel gebied te missen. Buiten de stad wordt vooral cultuur gezocht in Amsterdam (73 procent). Een andere reden, die door een vijfde van de bezoekers wordt genoemd, is dat het aanbod elders aantrekkelijker is. Van de bezoekers geeft 11 procent als reden dat het elders gezelliger is.
Almeerders zien vooral graag een kunsthal/museum met veel wisselende exposities in hun stad, al staat museumbezoek bepaald niet bovenaan het voorkeurslijstje van culturele uitstapjes. Het aantal Almeerders dat zelf creatief actief is neemt af.
Jongeren

Positieve ontwikkeling is dat ten opzichte van 2014 veel meer jongeren (13 tot 17 jaar) naar een museum, toneelvoorstelling of musical gaan. Ook het bezoek aan een film in de bioscoop of een dansvoorstelling neemt licht toe. Voor de andere voorstellingen en instellingen geldt dat het bezoek gelijk blijft of licht afneemt. Bezoek aan festivals neemt af.
Artikel geplaatst op: 30 januari 2018 - 14:55

Gerelateerd

Delen