'Gemeente wil club op Festivalplein niet verkopen'

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM – De gemeente wil Club 2 Venue (voorheen Eindelijk Weer!) niet verkopen. De club is al anderhalf jaar gesloten. De eigenaar heeft daardoor een forse huurachterstand opgelopen. Inmiddels heeft zich een serieus geïnteresseerde koper gemeld die ook nog eens alle openstaande schulden binnen 24 uur wil betalen. De gemeente wil de nieuwe koper echter niet de garantie geven dat het etablissement – na betaling – daadwerkelijk een doorstart kan maken.

De voormalige discotheek Eindelijk Weer! had last van een probleemgroep verslaafden en prostituees. (Archieffoto: Fred Rotgans)


De huidige eigenaar, Herman Fontijn, ondervond naar eigen zeggen jarenlang hinder van een probleemgroep met junks en prostituees pal naast zijn club, die toen nog Eindelijk Weer! heette. De groep verslaafden bedelden bij zijn klanten en vielen klanten op andere manieren lastig. Om die reden zegden evenementenbureaus hun contract op, om feesten te houden in de club. Fontijn schat de inkomstenderving op 240.000 euro. Vanwege die inkomstenderving smeekte de eigenaar bij de gemeente jarenlang om de probleemgroep weg te krijgen, of met passende oplossingen te komen. Die kwam er in zijn ogen niet. Het imago van het Festivalplein en de naam Eindelijk Weer! bleef ronduit slecht. Onder de naam Club 2 Venue probeerde Fontijn vanaf oktober 2015 het tij te keren, maar ook dat mocht niet baten. Gedesillusioneerd sloot hij anderhalf jaar geleden de deuren en ontstond een forse huurachterstand. Er volgden rechtszaken waarin de gemeente een afkoopsom van 95.000 euro vaststelde.

Vertrouwen


Vorig jaar januari was er een geïnteresseerde koper die de huurschuld wilde betalen. Op het laatste moment haakte deze koper echter af. Dit zou bij de gemeente in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Het vertrouwen in Fontijn daalde op het stadhuis tot ver onder het vriespunt. Om toch nog geld te ontvangen heeft de gemeente de inboedel van Club 2 Venue vorige week op een veilingsite geplaatst. In november heeft zich een tweede koper gemeld die schriftelijk aan de gemeente heeft aangegeven garant te staan voor aflossing van de schulden. Binnen 24 uur kan het geld op de rekening van de gemeente staan. Vorige week heeft deze nieuwe koper ook persoonlijk contact gezocht met de gemeente en zijn keiharde garanties ook aan een ambtenaar gegeven. De gemeente Almere blijkt echter onvermurwbaar. Naar verluidt zou de gemeente eisen dat niet de nieuwe koper, maar het bedrijf Club 2 Venue het geld overmaakt. De nieuwe koper begrijpt daar niets van. Immers: als het geld op de rekening van de gemeente staat, zijn alle problemen voorbij: de schuld is afgelost, ex-eigenaar Fontijn kan zich in alle rust terugtrekken en de gemeente heeft vanaf maart weer een nieuwe uitgaansgelegenheid.

Gebroken man


Fontijn is inmiddels een gebroken man. Hij vreest dat de gemeente de horecagelegenheid liever kwijt dan rijk is. Een persoonlijke brief naar burgemeester Weerwind bleef onbeantwoord.
De gemeente wil niet ingaan op deze ontwikkelingen. “Ik kan hierover alleen bevestigen dat de veiling op initiatief van de gemeente plaatsvindt naar aanleiding van een rechterlijk vonnis”, laat woordvoerder Ruud de Kort weten. “In dit soort gevallen gaan we heel zorgvuldig te werk. We gaan niet op individuele dossiers in.”

Artikel geplaatst op: 30 januari 2018 - 09:37

Gerelateerd

Delen