'Muziekids is toevoeging aan de zorg'

Door Robert Mienstra
STAD CENTRUM - Een moeder met een peuter komt de Ali B Muziekids Studio in de Kinderkliniek binnen. Ze wordt verwelkomd door een medewerkster. “Wil jij muziek maken?” Het peutertje kruipt eerst weg achter de jas van haar moeder. Dan werpt ze haar schroom van zich af en pakt de hamertjes van de xylofoon.

Danny en Anoek, vader en dochter, samen met medewerkster Dorette Bakker (midden) achter de draaitafel bij Muziekids. (Foto: Almere DEZE WEEK)


“Dit is precies wat we willen”, zegt Hans Jansen, coördinator van Muziekids. “Dat kinderen in de Kinderkliniek hier binnen komen en dat ze door muziekbeleving even hun pijn, gemis of angst voor de dokter of tandarts vergeten. Na het muziek maken gaan ze meer ontspannen het onderzoek in. Het werkt echt.”
De studio ademt rust, maar is ook uitdagend voor de kinderen. Akoestische gitaren, elektrische gitaren, een drumstel, een DJ-draaitafel, maar ook tal van kleine instrumenten, van bongo’s tot rammeleieren mogen de kinderen gebruiken.

Draaitafel


Anoek komt met haar vader Danny binnen. Ze komt voor de eerste keer in de Muziekids Studio. Twee minuten later staat ze als een echte DJ achter de draaitafel.
Vader Danny kijkt trots naar zijn dochter Anoek: “We zijn voor het eerst bij Muziekids. Dit is een geweldige faciliteit. Anoek vergeet nu even waarom ze hier is.” Ook Anoek zelf geniet. “Het is hier echt leuk. Ik mag zo maar aan de draaitafel zitten.”

Toevoeging


Anouk Hilgersom, de manager van de Kinderkliniek, is blij met Muziekids. “Het geeft de kinderen rust en afleiding, dat hebben ze nodig. Het is een toevoeging aan de zorg die we verlenen. Kinderen die langere tijd in de dagbehandeling zitten en niet constant hoeven te liggen, komen naar de muziekstudio. En als ze er eenmaal zijn, willen ze eigenlijk niet meer terug.”
Muziekids een zo’n groot succes dat de Kinderkliniek soms bij afspraken rekening met de wensen van de kinderen moet houden. “Muziekids is ’s ochtends open. Dus de kinderen willen dat hun ouders ook in de ochtend de afspraak met de kliniek maken. Want dan kunnen ze muziek maken”, vertelt Hilgersom. “Vaak komen ze na de afspraak hier ook weer heen. En wat zo leuk is, is dat kinderen die vaker komen zelfs hele liedjes leren spelen.”
Meer informatie over Muziekids in de Kinderkliniek in Stad: muziekids.nl/almere


IN KADER

De Kinderkliniek


De Kinderkliniek aan de Hospitaaldreef 29 (tegenover het Flevoziekenhuis) is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar die medische, psychische en sociale zorg nodig hebben. De kliniek biedt totaalzorg van een zo hoog mogelijke kwaliteit en met oog voor de persoonlijke belangen van kinderen en jongeren. De Kinderkliniek biedt diensten aan die verder gaan dan alleen medische zorg. Eén daarvan is Muzikids.

Artikel geplaatst op: 06 februari 2018 - 11:58

Gerelateerd

Delen