Almeerse brildrager mag niet met bril op officiële pasfoto

Door Hestia Ruben
ALMERE – Het is de Almeerse Tanja Jansen (59) meerdere keren gebeurd dat haar pasfoto voor een paspoort of rijbewijs door Burgerzaken niet werd goedgekeurd. Reden: ze draagt een bril. “Ik ben zowat met bril geboren, ik draag hem bijna dag en nacht. Ik ben naakt zonder mijn bril. Maar op de foto op mijn rijbewijs en paspoort, die jaren meegaan, sta ik zonder. De gemeente heeft de macht.”

Tanja Jansen met en zonder bril. Beide foto’s zijn januari dit jaar gemaakt door Apollo. (Foto: aangeleverd)


Jansen wil een pasfoto in haar rijbewijs waarop ze haar bril draagt, maar Burgerzaken van de gemeente Almere keurt de pasfoto’s waarop ze mét bril staat continu af. “Begin januari moest ik mijn rijbewijs verlengen dus had ik een nieuwe pasfoto nodig. De gemeente verwijst je dan door naar een vakfotograaf. Ik ging naar Apollo. Ze vroegen bij binnenkomst of het voor een officieel document voor de gemeente Almere is. Als dat zo is, maken ze de foto al niet met een bril op. Want de gemeente keurt een foto met bril altijd af.”
Volgens haar is het in heel Almere bekend: Almere is de gemeente die geen pasfoto’s met bril accepteert. “Ze zeggen het niet maar als je een foto inlevert waar je met bril op staat vinden ze altijd wel een excuus waarom de foto niet geaccepteerd kan worden. Ze nemen de wettelijke eisen heel strikt. Voor mijn rijbewijs dacht ik: ik probeer het gewoon weer. Dus toonde ik de medewerker bij Burgerzaken mijn foto met bril. Die werd afgekeurd, er zat schaduw onder mijn bril vonden ze. Ik moest het bij een vakfotograaf laten maken. Maar die foto wás gemaakt bij Apollo.”
Dus moest ze terug naar de fotograaf. “Dan ga je uiteindelijk maar zonder bril op de foto. Het alternatief is dat je steeds weer op de foto moet want ze keuren mijn foto’s elke keer af. En ondertussen was mijn rijbewijs verlopen.”

‘Perfect’


Volgens Brian, een van de twee eigenaren van Apollo, is de gemeente Almere inderdaad erg kritisch op de kwaliteit van pasfoto’s voor officiële documenten. “De foto’s moeten niet gewoon goed, maar perfect zijn. Hun standaard voor dit soort foto’s is hoog. In Amsterdam accepteren ze nog wel een pasfoto die in een pasfotohokje gemaakt is, maar in Almere echt niet.”
Mensen die een bril dragen krijgen bij Apollo vaak twee setjes foto’s mee: één met bril en één zonder bril. Brian: “Bij een bril met een dik montuur krijg je door het flitslicht al snel een schaduw langs of net naast de ogen. Dat willen ze bij Burgerzaken liever niet. Ook dikke glazen is moeilijk goed op de foto te zetten omdat ze de ogen vergroten. Het beste voor een officiële pasfoto is een montuurloze bril, maar dan moeten de glazen niet spiegelen.”
Dan nog: volgens Brian zijn de regels voor pasfoto’s ‘voor interpretatie vatbaar’. “Het is ook maar net wie bij Burgerzaken de foto inneemt. Het gebeurt niet veel, maar als de foto niet goedgekeurd wordt, maken we kosteloos nieuwe foto’s.”

Landelijke regelgeving


Op de website van de gemeente Almere staat een overzicht van acceptatiecriteria voor een pasfoto voor paspoort of ID-kaart. Volgens dat lijstje mogen burgers met een bril op de foto, mits de ogen volledig zichtbaar zijn, de glazen volledig doorschijnend zijn, er geen verstorende reflectie is door de bril en de bril geen schaduw geeft. Volgens gemeentewoordvoerder Marius Schulte Nordholt wijkt de gemeente Almere daarin ‘niet af van landelijke regelgeving’. “Wij volgen de richtlijnen die door de Rijksoverheid zijn vastgesteld. Deze zijn beschreven in de fotomatrix 2007 en zijn terug te vinden op www.paspoortinformatie.nl.”
Wanneer de pasfoto bij een vakfotograaf is gemaakt en de foto is niet goed, dan kan de gefotografeerde terug om kosteloos nieuwe foto’s te maken. “Burgerzaken heeft met diverse vakfotografen in Almere afgesproken dat bij afkeuring van een pasfoto, de betrokkene met een begeleidend formulier waarop staat om welke reden de pasfoto is afgekeurd, terug kan naar de fotograaf”, aldus Schulte Nordholt. “De fotograaf zal dan in principe kosteloos opnieuw pasfoto’s maken. Van een vergoeding van pasfoto’s door de gemeente Almere is geen sprake.”

Ombudsman


Het is inmiddels een principekwestie geworden voor Jansen. “Ik sta tien jaar lang met die foto zónder bril in mijn rijbewijs, en ik ben iemand mét bril. Ik walg van die pasfoto.” Een klacht bij de gemeente waarna een gesprek bij Burgerzaken volgde, haalde niets uit. Ze heeft haar verhaal nu voorgelegd aan de Ombudsman.

Artikel geplaatst op: 07 februari 2018 - 11:22

Gerelateerd

Delen