Nieuws
Video: Verkiezingsdebat Zorg Video: Filmverslag van het verkiezingsdebat over het thema zorg in de bomvolle burgerzaal. Een verslag van Dominique Voss,... PVV: Omroep Almere (AOS) niet onpartijdig   Door Robert Mienstra ALMERE - Lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV werkt niet mee aan een door... Europese Subsidie voor Almeers mountainbikeproject ALMERE - Verschillende Flevolandse organisaties, hebben de handen ineengeslagen om Europese subsidie te verkrijgen voor een mountainbikeproject op... Bezoek minister Cora van Nieuwenhuizen in Almere ALMERE - Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen was onlangs te gast in Almere. De minister... PvdA: Niet teveel externen inhurenControle op inhuur ZZP’ers door gemeente aangescherpt Door Robert MienstraALMERE – De excessen van inhuur door de gemeente van externen moet worden beteugeld en de... Raad wel of niet goed geïnformeerd door college?Nog steeds te weinig BOA’s op bussen allGo Door Robert MienstraALMERE – “Het college was voor de start van Keolis met de busmaatschappij allGo op de... Nieuwe schooljaar start nu al voor Coach4you ALMERE - Coach4you van de VMCA bereidt zich voor op het komende schooljaar met de start van de... Woonzorg Flevoland deelt liefde uit in het centrum STAD CENTRUM - Alsjelieft! En nee, dat is geen type fout. Met een pepermuntdoosje in de vorm van... Inschrijving Tour of Art sluit 3 maart ALMERE - De ervaring heeft geleerd dat veel kunstenaars zich te laat realiseren dat de inschrijftermijn voor de... 'Financieel risico Floriade aanzienlijk verminderd' Door Marcel BeijerALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is...

Iedereen kent Opa Piet

Door Hestia Ruben
STAD CENTRUM – Trots houdt ‘Opa Piet’ een A4’tje omhoog met daarop de tekst ‘Opa wordt 98!’. “Dat plak ik zo op mijn autootje. Dan weten de mensen dat ik dit jaar 98 jaar oud word.” Dat dat pas in november is, maakt hem niet uit. “Ik word dít jaar zeker 98. Dat wil ik laten zien.”

Met zijn rode autootje haalt opa Piet in het centrum van Stad 50.000 kilo oud papier per jaar op. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Met groen plakband plakt hij het papier op het voorruit van zijn rode Canta. De nummerplaat met de tekst ‘opa 1920’, zijn geboortejaar, legt hij op het dashboard. De twee Nederlandse vlaggetjes die aan de ruitenwisser vast zitten én een vlag van Almere, wapperen vrolijk in de wind.
Winkeliers en bewoners van het centrum kennen opa Piet wel. Al dertig jaar haalt hij oud papier op in het centrum van Almere. En sinds het nieuwe winkelcentrum tien jaar geleden gebouwd werd, ook daar. Bij de VVV aan De Diagonaal haalt hij een kopje koffie en dan gaat hij door. “Elke dag. Ik begin om acht uur ’s ochtends en ga door tot een uur of elf. De winkeliers weten dat ik twee keer per week bij ze langskom. De andere dagen haal ik het papier op bij particulieren, die het in dozen onder de brievenbussen plaatsen. Met mijn autootje rijd ik het naar een container van stadsreiniging en als die vol is dan bel ik het kantoor in Almere Haven, die het naar een bedrijf op De Vaart brengt.”

Elke dag een ritje


“Wat het opbrengt, is voor mij. Dat geld komt ten goede aan de wandelclub. Ik ben al tien jaar geleden gestopt met wandelen maar mijn dochter en schoonzoon en zoon doen dat nog wel. In mijn leven heb ik zeventien keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Nu doe ik dat niet meer, maar ik ben nog heel fit. Hoe dat komt? Dat weet ik niet. Ik ben nooit ziek. En dat oud papier ophalen vind ik leuk om te doen. Als ik stil ga zitten, gaat het niet goed. Dan ga je denken. Hiermee heb ik elke dag een ritje.”

5.000 kilo per maand


De twaalf jaar oude Canta heeft onlangs een nieuwe motor gekregen. “Nu rijdt hij weer perfect. Met die auto mag ik trouwens gewoon in het centrum stapvoets rijden. Per maand haal ik zo’n vijfduizend kilo oud papier op. En als ik er een keer niet ben, als ik bijvoorbeeld een paar dagen op vakantie ga naar mijn nicht in Zeeland, dan bewaren ze het papier voor me tot ik terug ben. Zo lang ik nog gezond ben, kan ik dit blijven doen.”

Artikel geplaatst op: 13 februari 2018 - 09:45

Gerelateerd

Delen