Almeerse beeldhouwer ontwerpt Floriade-kunstwerk

Door Hestia Ruben
ALMERE – Wie iets wil weten over tulpen, moet bij Wilco Fidder zijn. De Almeerse beeldhouwer verdiepte zich er in voor een ontwerp van een kunstwerk voor op het Floriadeterrein. “Het werk ‘Time42Lips’ is bedoeld als cultuurdrager van Nederland maar ook van Flevoland. Flevoland heeft namelijk ook een groot bollengebied.”

Wilco Fidder heeft het kunstwerk Time42Lips ontworpen. Een abstract, 15 meter hoog beeld van een tulp dat een eyecatcher moet worden op het terrein van de Floriade in 2022. “Ik wacht op de opdracht om het uit te voeren.” (Foto: Fred Rotgans)


Fidder: “Mijn beeld van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade is: het leeft wel, maar er gebeurt niet veel. Ik hoor veel negatieve verhalen. Ik krijg daar geen warm gevoel van. Dus vond ik dat er iets moet komen dat mensen met elkaar verbindt. Almeerders onderling, maar ook Almeerders met de Floriade. Er worden veel dure woorden gebruikt maar niemand maakt de vertaalslag naar de bewoners. Dan krijg je negatieve reacties. Maar bedenk je dat het een unieke kans is voor Almere en Flevoland, die krijg je niet nog een keer!”
Ook vindt Fidder dat er op het Floriadeterrein iets moet komen als een baken, iets herkenbaars voor de Floriade. “Het beeld ‘Kissing Couple XXXL’, een 10 meter hoog, uitvergroot souvenirbeeldje dat onlangs in Amsterdam is geplaatst, bracht me op een idee. Wat is er nou typisch Nederlands? Klompen, en tulpen. Bij een tulp dacht ik: dat klopt gewoon. Dat past bij de Floriade.”
Dus bedacht Fidder Time42Lips, een tien tot vijftien meter hoog abstract kunstwerk in de vorm van een tulp. “Het wordt gemaakt van hout. Een geschikte plek lijkt mij langs de A6, op een mooie plek waar het een echte eyecatcher wordt. Of op het Vogeleiland, daar kijk je vanaf het centrum op. En als het na de Floriade niet meer op die plek past, dan past het wel elders. Het kan ook zo verplaatst worden.”

Floriade van de bewoners


Het motto van het Time42Lips is dan ook: boeien, verbinden, bloeien en bezinnen. Fidder: “Ik denk dat dit werk dat in zich heeft. Het is een idee. Nu is de Floriade grotendeels van bovenaf geregisseerd, maar het moet meer van de bewoners worden. Dit werk moet iets zijn waar mensen zich in kunnen herkennen. Wordt mijn idee niet gedragen, dan komt het kunstwerk er niet.”
Op www.time42lips.nl is meer te zien van Fidders ontwerp en in een filmpje licht hij het ontwerp toe.

Artikel geplaatst op: 20 februari 2018 - 10:47

Gerelateerd

Delen