Raad van State heeft geen probleem met oplaadpaal voor woning

Door persbureau Cerberus
DEN HAAG/ALMERE – De gemeente Almere hoeft in de Buitenhof een oplaadpaal voor elektrische auto’s niet weg te halen, zo blijkt uit een definitieve uitspraak van de Raad van State.

Die verwerpt woensdag in een definitieve uitspraak alle bezwaren Buitenhofbewoner Luuk Wegman tegen het plaatsen van een oplaadpaal vlak voor de woning van een eigenaar van een elektrische auto. Volgens Wegman zijn er veel betere plekken in de buurt en wordt de huidige locatie op deze manier een privéparkeerplaats van de eigenaar van de elektrische auto.
In de uitspraak stelt de Raad dat de gemeente Almere een aanvaardbare locatiekeuze heeft gemaakt. De gekozen plek is in ieder geval goed bereikbaar voor de bezitter van de elektrische auto en ook goed te vinden door andere elektrische automobilisten. Bovendien zijn er in dat stuk van de Buitenhof voldoende parkeerplaatsen bij elkaar, zodat het opofferen van één gewone parkeerplaats niet zo opvalt. Op een door Wegman aangevoerde alternatieve locatie bij de ingang van de wijk zouden veel minder parkeerplaatsen zijn en dan blijven er na plaatsing van de oplaadpaal minder algemene parkeerplaatsen over.
De kritiek van Wegman dat de eigenaar van de elektrische auto mogelijk permanent op de oplaadplaats laat staan wuift de Raad weg. Dat is volgens de Raad een kwestie van handhaving. Een auto mag in de regel maximaal vijf uur achtereen op een oplaadplaats staan en als die is opgeladen moet hij weg. Als de eigenaar de auto te lang voor zijn woning parkeert zal de gemeente daar tegen op moeten treden, aldus de het bestuursrechtscollege.
Artikel geplaatst op: 21 februari 2018 - 09:15

Gerelateerd

Delen