Raad wel of niet goed geïnformeerd door college?
Nog steeds te weinig BOA’s op bussen allGo

Door Robert Mienstra
ALMERE – “Het college was voor de start van Keolis met de busmaatschappij allGo op de hoogte dat er onvoldoende beëdigde BOA’s (Buitengewone Opsporingsambtenaren) op de bussen zouden zijn”, stelde Ulysse Ellian (VVD) tijdens de politieke markt van donderdagavond. “Dit heeft het college niet met de raad gedeeld.”
Ulysse Ellian (VVD): "Het college had de raad op duidelijke wijze kenbaar moeten maken op welke wijze de BOA’s zouden worden ingezet.” (Foto: Gemeente Almere)

“Er was een toezegging van het college dat er voldoende BOA’s in en rondom de bussen zouden worden ingezet”, zei Ellian. “Uit berichten van omroep Flevoland bleek dat ze niet in de bussen aanwezig waren waarmee onduidelijkheid ontstond over de toezegging van het college en de uitvoering daarvan. Het college had de raad op duidelijke wijze kenbaar moeten maken op welke wijze de BOA’s zouden worden ingezet.”
23 BOA's

Burgemeester Franc Weerwind (D66) antwoordde dat er wel voldoende gemeentelijke BOA’s in de stad beschikbaar waren en dat daardoor de veiligheid in de bussen wel degelijk gewaarborgd was. “We hebben de raad 16 januari geïnformeerd”, zei hij. Ellian vond dit te laat. Wethouder Frits Huis (Leefbaar Almere) vulde aan dat er veel eisen aan de veiligheid zijn gesteld. Hij beaamde dat er te weinig BOA’s actief zijn in en rond het busvervoer. “Dat zijn er nu 23. Dat moeten er per april 43 worden.”
Wethouder Huis was het met Ellian eens dat de raad eerder geïnformeerd had moeten worden. “We hebben nooit moedwillig de raad 'niet' willen informeren.” Waarop Jessica Kips (GroenLinks) de wethouder fijntjes toevoegde dat de raad dat verwijt van moedwilligheid nooit aan het college had gemaakt. “Opvallend dat u dat zo benadrukt.” Waarop Huis antwoordde: “we hebben als college de boodschap begrepen.”
De VVD beraadt zich nog op de toelichting van het college over de gebrekkige communicatie met de raad én het feit dat Keolis nog steeds onvoldoende beschikbare BOA’s heeft. “Wij zijn er als raad voor om te controleren dat alles goed wordt uitgevoerd. En zeker als het om de veiligheid in het busvervoer gaat”, zegt Ellian.
Artikel geplaatst op: 16 februari 2018 - 13:41

Gerelateerd

Delen