Arboretum op Floriade krijgt vorm

Dendroloog (bomendeskundige) Jaap Smit heeft bij iedere boom een verhaal. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Door Robert Mienstra
ALMERE – “Kijk deze pavia, dat is een kastanjesoort die immuum is voor de kastanjebloedingsziekte en de mineermot, waar bijna alle Almeerse kastanjebomen aan lijden”, zegt dendroloog (bomendeskundige) Jaap Smit in het Arboretum op het Weerwatereiland. “Deze pavia’s staan in 2022 in volle bloei, van de andere kastanjebomen in Almere is dat dan nog maar de vraag.”
Veel kastanjes in Almere hebben te kampen met de mineermot en bloedingsziekte. “Dat is die bomen wel aan te zien”, zegt Smit. “Deze Pavia’s pavia’s komen uit Amerika en de mineermotten lusten deze kastanjesoorten niet. Ze gedijen in het Arboretum, dus dat betekent dat we deze soort in de rest van Almere kunnen terugplanten. Zo bouwen we aan de groene stad van de toekomst”

A en Z


Laat een dendroloog los in het Arboretum van de Floriade, en er komen tientallen verhalen over bijzondere, maar ook over gewone bomen. Het Arboretum zal bomen laten zien met de namen van A tot Z. “Een soort catalogus”, legt Smit uit. “Op de A wordt Abies geplant, de zilverden. En op de Z staat straks Ziziphus, de Chinese dadelboom. En daar tussenin hebben we al ruim 700 bomen geplant.”
Smit blijft weer staan. “Kijk de geelhout. Een boom om vrolijk van te worden. Hij krijgt pas in juni, als er weinig bomen meer bloeien, prachtige bloemen die veel insecten aantrekken. Hij komt in Nederland niet veel voor.”

Variëteiten


Ook bekende bomen staan straks in het Arboretum. “esdoorns, iepen, populieren, eiken en kersenbomen”, somt Smit op. “Maar van iedere soort staan er ook weer meerdere variëteiten.” Opvallend zijn de verschillende bladkleuren in het arboretum. “Ook daar kijken we naar”, zegt Smit. “Het eerste waar we naar kijken is of de boom in Almere kan gedijen. Dan kijken we ook naar milieu-aspecten. Bomen met veel haartjes op de bladeren zijn belangrijk, die nemen veel fijnstof op.”
De grote variëteit van bomen zal effect hebben op de fauna op de Floriade. “Ik ben ervan overtuigd dat er daardoor meer soorten vogels en insecten komen.”
En weer blijft Smit staan. “Ook hier staan de bomen al in bloei. Dat kan omdat we van de kwekers vaak al behoorlijk oude bomen krijgen. Kijk daar bovenin, allemaal bijen. Dit is een kastanjesoort die uit Amerika komt. Op dat continent zorgen kolibri’s voor de bestuiving, hier de bijen. En zie hoe goed hij gedijt in Almere.”

Kinderen


Smit heeft op ieder moment van het jaar een favoriete boom. Maar kastanjes hebben toch wel vaak zijn aandacht. “Dat lijkt mij dus zo mooi als de wijk hier klaar is. Kinderen willen kastanjes zoeken, nou, dat kan hier dus om de hoek van de straat.”
Uiteindelijk zullen er ruim 1000 verschillende boomsoorten in het Arboretum op de Floriade staan. “We gaan naar een manier zoeken dat bezoekers van iedere boom het verhaal kunnen lezen. Voor de kwekers is een bijkomend effect dat ze hun klanten hier op de Floriade kunnen laten zien hoe goed ‘gewone’ en bijzondere bomen gedijen.”

Artikel geplaatst op: 15 mei 2018 - 16:31

Gerelateerd

Delen