Kraam Rino's Gelato te groot; vooralsnog geen ijs op Philadelphiapad

Door Hestia Ruben
BUITEN CENTRUM – Vorige zomer was ijssalon Rino’s Gelato aan het Philadelphiapad voor het eerste seizoen geopend. Vanuit een kraam op wielen, met de uitstraling van een ‘vaste’ ijssalon verkochten Karin en Rinaldo van Houten ambachtelijk gemaakt ijs. Of dat deze zomer weer kan is nog onzeker, want volgens de gemeente is de kraam veel groter dan volgens de vergunning is toegestaan.
Via de website www.petitie24.nl hebben Karin en Rinaldo van Houten, op de foto op het terrein waar vorig jaar de ijssalon stond, al over de zevenhonderd handtekeningen opgehaald. Ze zijn van plan om die binnenkort aan de burgemeester aan te bieden. (Foto: aangeleverd)

Op dezelfde plek als waar vanaf september oliebollenkraam Van Houten staat, plaatsten Karin en Rinaldo afgelopen zomer een gloednieuwe mobiele ijskraam. “Op wielen, want hij moest verrijdbaar zijn”, zegt Karin van Houten. “De plannen voor deze kraam hadden we voorgelegd aan ambtenaren van de gemeente, dus zij wisten ook dat hij dertig vierkante meter groot is. Nu zeggen ze dat hij, volgens het standplaatsenbeleid, niet groter mag zijn dan tien vierkante meter. Terwijl onze oliebollenkraam wel vijftig vierkante meter groot is en geen wielen heeft, die is dus niet verrijdbaar. En de ijs- en de oliebollekraam vallen onder dezelfde vergunning.”
Volgens Rinaldo van Houten heeft iemand ‘gepiept’. “De eigenaar van ijssalon aan de andere kant van het centrum heeft een handhavingsverzoek ingediend waarna de gemeente in april vorig jaar ging controleren. Ze vonden dat de kraam elke dag weg moest en dat hij te groot is. Maar het is heel krom want achteraf blijkt dat de gemeente überhaupt niet had hoeven handhaven omdat de melder geen belanghebbende was.” Hoe dan ook zijn de Van Houtens teleurgesteld. “We hebben een dikke investering gedaan in deze kraam. We creëren hiermee bedrijvigheid op deze plek, mensen komen langs voor een ijsje, een kopje koffie, een kletsje en de gemeente is helemaal niet trots. Onze kraam heeft er één seizoen, vijf maanden, gestaan. Maar daar hebben we geen 140.000 euro voor geïnvesteerd.”
Het echtpaar is al sinds 2013 bezig om ook in de zomer een onderneming te krijgen op dezelfde plek als de oliebollenkraam. “De sfeer op dat hoekje is gezellig. Uiteindelijk startten we met de ijssalon en hebben deze zelf gemaakt, samen met een containerbouwer. We zijn zelfs naar Italië gegaan voor de toonbank, we hebben echt uitgepakt. Het is geen kiosk maar lijkt er wel op, alleen staat het niet vast. We zijn er trots op. Dat we nu niet open kunnen is jammer. Ik hoop echt dat we deze zomer nog open kunnen en anders misschien volgend jaar op een eigen stuk grond. Dan kun je iets, dan kunnen onze kinderen bijvoorbeeld doordraaien als wij ouder zijn. Dat hebben we voorgesteld aan de gemeente, maar die gaat daar niet op in. Nu blijven we steeds in onzekerheid.”
‘Kraam ruim groter dan toegestaan’

De gemeente houdt het echtpaar aan wat er in de vergunning staat voor de ijssalon, en die is volgens de gemeente wel degelijk anders dan de vergunning voor de oliebollenkraam. Gemeentewoordvoerder Ruud de Kort: “We hebben handhavend opgetreden ten opzichte van de nieuwe kraam en het belangrijkste was dat deze kraam ruim groter was dan wat er volgens de vergunning toegestaan is. Met de handhavingsactie is vorige zomer al begonnen. Daarvoor gelden tijdlijnen met vooraankondiging, aanschrijving, aanhoudingstermijnen, behandelingstermijnen. Het is dus niet zo dat we daar pas recentelijk mee gestart zijn. Grondverkoop is op dit moment niet aan de orde, omdat we bezig zijn met plannen voor de ontwikkeling van dat stuk van Almere Buiten.”
Artikel geplaatst op: 14 mei 2018 - 17:07

Gerelateerd

Delen