Begeleid wonen als opstap naar zelfstandigheid

Door Hestia Ruben
EILANDENBUURT - In het gebouw van Doenersdreef Zorg aan de Nieuw-Caledoniëstraat 45-47 wonen 26 jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Ze krijgen er 24 uur per dag zorg en daarnaast werken en leren ze er in de keuken, het klusbedrijf, de receptie, de GreenStory in Almere Haven of volgen ze een opleiding op school. Op de locatie is ook een buurtrestaurant, een loungerette (wasserette) en een fitnessruimte. Deze voorzieningen zijn zowel voor de bewoners van de locatie als voor de bewoners uit de wijk.

Glen de Vroede. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Wijkgericht werken is een van de principes van Doenersdreef Zorg. Rondom de locatie is een moestuin die op basis van wederkerigheid samen met de buurtbewoners en leerlingen van de onderbouw van basisschool De Archipel wordt onderhouden. “Buurtbewoners maken al dankbaar gebruik van de voorzieningen", zegt co-creator Glen de Vroede. "De leesgroep komt wekelijks bijeen, er wordt regelmatig gesport in de fitnessruimte, in de loungerettte worden wassen gedraaid of er wordt vergaderd."
Maar ook in de wijk vinden activiteiten plaats. De jongeren onderhouden tuinen, zetten een kastje in elkaar, verven een trap, koken samen maaltijden bij eenzame ouderen en helpen mee bij het organiseren van buurtactiviteiten zoals het Fruitbomen-project. De Vroede: “Zo verbinden we ons met de buurt. Het heeft een wisselwerking: veel bewoners hebben behoefte aan een praatje en voor onze jongeren is het ook goed om contact te leggen.”

 

Begeleid wonen


De jongeren wonen in de twee gebouwen in de Eilandenbuurt in een appartement met een eigen keuken en badkamer. Mochten ze hulp nodig hebben dan kunnen ze 24 uur per dag rekenen op zorg. “Zo is er altijd iemand aanwezig om ze te begeleiden. Iedere jongere heeft een eigen plan dat gebaseerd is op zijn/haar interesses en talenten: wat kun je al en wat wil je bereiken, hoe ziet je toekomst er uit? De vorderingen bespreken we om de zes weken en we kijken dan ook waar ze extra hulp bij nodig hebben en waar het goed gaat”, zegt begeleider Manuel Hempel. “We gaan uit van de talenten van jongeren en niet van hun beperkingen.”

 

Tolk


Zo wil de 21-jarige Vincent Verwoerd, die sinds november vorig jaar op deze locatie woont, graag een hbo-studie voor Russisch tolk gaan doen. Hij leerde zichzelf eerder al Indonesisch en is nu bezig met Chinees en Russisch. “Ondertussen werk ik op de receptie van ons kantoor aan de Hopperzuigerstraat. Eerder zat ik in het onderhoudsteam van het leer-werkbedrijf, maar dat was niet echt wat voor mij. Bij de receptie leer ik contact hebben met mensen, iets wat ik als tolk ook moet kunnen.”

 
Krapte op de woningmarkt


“Nog een stapje verder op weg naar zelfstandigheid is het zelfstandig wonen met ambulante ondersteuning”, vertelt Glen de Vroede. Maar woningen voor die ‘volgende stap’ zijn maar moeilijk te vinden. Dus wil Doenersdreef zelf bouwen. “Er zijn plannen om een aantal woonunits voor onze jongeren in Almere Buiten te realiseren. Deze woonunits hopen we ook op het Floriadeterrein neer te gaan zetten.”
In totaal begeleidt Doenersdreef Zorg op meerdere locaties (Haven, Poort, Kruidenwijk, Seizoenenbuurt, Tussen De Vaarten, Eilandenbuurt en de zorgboerderij in Nieuwegein) 80 tot 85 jongeren waarvan negentien moeders met kind. De Vroede: “Dat is een heel kwetsbare groep. Zij komen moeilijk aan het werk, hebben moeite met alles wat er bij de zorg voor het kind en zichzelf komt kijken maar vooral ook het vinden van passende woonruimte. Daarom is Doenersdreef begonnen te experimenteren met een tiny house voor onze doelgroep.”


Samenwerking met kringloopwinkel RataPlan


De GreenStory, een leer/werkplek van Doenersdreef Zorg aan de Kerkgracht 41 in Almere Haven, werkt vanaf 11 juni samen met kringloopwinkel RataPlan. In de GreenStory worden jongeren opgeleid in de horeca. De jongeren die zijn opgeleid bij de GreenStory delen hun kennis en ervaring met de medewerkers van RataPlan. Daarnaast krijgen de jongeren de mogelijkheid om ervaring op te doen op de verschillende afdelingen in de kringloopwinkel.
Voor zowel kringloopwinkel RataPlan als de GreenStory is het belangrijkste doel het werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. RataPlan Almere Haven is te vinden aan De Steiger 51.

Artikel geplaatst op: 12 juni 2018 - 14:31

Gerelateerd

Delen