KNAB bank wijzigt beleid na klacht Sharon

Door Marcel Beijer
TUSSEN DE VAARTEN – De Almeerse Sharon Struik heeft ervoor gezorgd dat de KNAB-bank haar machtigingsbeleid wijzigt. Sharon heeft een verstandelijke beperking en daarom moet haar vader Henk als bewindvoerder belangrijke documenten ondertekenen. Zo ook de documenten van de bank.

De Almeerse Sharon Struik heeft ervoor gezorgd dat de KNAB-bank de procedure voor het overstappen naar de bank wijzigt. Ook mensen die gemachtigd zijn kunnen daar nu een rekening openen. (Foto: Fred Rotgans)


“We stapten in ons gezin over van ING naar KNAB”, legt Struik uit. “Sharon dus ook. Met de overstapservice is dat snel geregeld, behalve het overstapformulier.” Dat gold dus niet voor het overstapformulier. “Binnen 15 minuten kregen we een belletje dat de rekening eenzijdig door de bank werd opgeheven. De KNAB-bank kent namelijk geen machtigingsstructuur. Sharon moet tekenen, maar die kan dat dus niet. Dat moet ik als bewindvoerder doen."

Discriminatie


Struik ziet dat als discriminatie. “Het werd voor mij een principekwestie. Ik stapte daarom naar het Bureau Gelijke Behandeling. Die vonden de situatie zo bijzonder en interessant dat ze het hebben voorgelegd aan de commissie voor de Rechten van de Mens. Die commissie heeft vorige week uitspraak gedaan en stelde dat KNAB een machtigingsstructuur zou moeten invoeren zodat ook iemand die onder bewindvoering staat er een rekening kan openen.
“Ik heb inmiddels begrepen dat KNAB de uitspraak ter harte neemt. Dat is een compliment waard, want die wijziging loopt flink in de papieren. Maar ze doen het wel. Sterker: de directeur heeft ons persoonlijk gebeld. Dat stellen wij bijzonder op prijs.”
Struik: “Het is nu ook voor anderen makkelijker om over te stappen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor oudere mensen die onder bewindvoering staan.”

Mee eens


Woordvoerder Casper Zwart van KNAB is het daarmee eens. “Het hele identificatieproces gaat op de schop. Dat betekent dat straks ook mensen die onder curatele staan, zoals Sharon, een rekening kunnen openen. Een advies van de Commissie voor de Rechten van de Mens is niet bindend, maar we houden ons er graag aan. Het is overigens een behoorlijke operatie die veel tijd vergt. We kunnen het niet eerder dan ergens in 2019 realiseren. Daar hebben we de heer Struik en de Commissie schriftelijk van op de hoogte gesteld.”

 

 

Artikel geplaatst op: 26 juni 2018 - 14:00

Gerelateerd

Delen