Almeerse kapster streed tegen IS-haat en vond de liefde
‘Genoeg is genoeg! Ik ga naar Koerdistan!’

ALMERE - Shilan Hamid was 25 toen ze vond dat ze niet langer thuis kon blijven zitten en besloot te naar het front te gaan om te strijden tegen IS. Ze vertelde haar bijzondere verhaal aan de redactie van de organisatie voor maatschappelijk werk, Avanti.
De Almeerse kapster Shilan besloot naar het front te gaan om te strijden tegen IS. (Foto: aangeleverd)

Shilan Hamid zei haar werk als kapster in Almere op, nam afscheid van haar familie en vertrok naar Koerdistan. Inmiddels is het een aantal jaren later en wat blijkt? Haar verhaal kreeg een bijzondere twist, want eenmaal daar, tussen de zwartgeblakerde ellende en droefenis, vond ze de liefde.
Tranen

Shilan: “Ik kan me het begin nog levendig herinneren, ik kwam thuis van een lange dag op mijn werk, het was laat op de avond en de ellende met IS was al een tijdje aan de hand. Op de televisie waren beelden van de aanval op de Yezidis in Koerdistan, in de keuken stond mijn moeder met tranen in haar ogen. Het zat me al langer dwars. “Niet wéér Koerdistan!”, spookte door mijn hoofd, “wanneer mogen we in vrede en harmonie leven, zonder dat iedereen ons vertelt wie we wel of niet zijn, en of we wel of niet mogen bestaan?” Hoe kon ik gewoon toestaan dat dat soort zaken gebeurde? Hoe kon ik niks blijven doen?

Genoeg

“Ik hakte een knoop door, liep resoluut naar beneden en kondigde aan: ‘Genoeg is genoeg, ik ga naar Koerdistan!’ Mijn moeder zei dat ze zelf ook iets wilde betekenen, maar dat ze niks kon doen. Het maakte mijn gevoel alleen maar sterker. Ik belde met mijn vader en smeekte hem om me te laten gaan, overtuigd van het feit dat ik daar ook mijn leven op zou kunnen bouwen. Want ik geloofde er heilig in dat alles daar weer goed zou komen. Hij ging akkoord, waarschijnlijk omdat hij dacht dat ik toch niet aan het echte front terecht zou komen. Toen hebben we een enkeltje Erbil gekocht.
Lees verder hoe ze de dood tegemoet wandelde om de liefde van haar leven te vinden op https://avanti-almere.nl/liefde-in-tijden-van-oorlog/
Artikel geplaatst op: 03 juli 2018 - 11:22

Gerelateerd

Delen