Leerlingen Het Universum dupe van lakse gemeente

Door Peter Pos
NOBELHORST - Als er niet heel snel iets gebeurt dan is er voor een groot aantal kinderen van basisschool Het Universum na de zomervakantie geen plek meer in het eigen gebouw en zelfs niet in de eigen wijk. Die boodschap kregen de ouders vorige week.

Een groep verontruste ouders is in actie gekomen. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)


Als het aan de gemeente Almere ligt, dan worden de leerlingen uit de bovenbouw volgend schooljaar met bussen gebracht naar andere schoolgebouwen in de stad, stellen de ouders.  Er is namelijk geen geld voor een tijdelijk noodgebouw. Over ruim een jaar is het huisvestingprobleem tijdelijk opgelost wanneer kinderopvang Het Sterrenrijk een eigen pand betrekt. Groeit de school daarna door, want niet onlogisch is in een nieuwbouwwijk, dan zal er opnieuw een tekort aan lokalen ontstaan, verwachten ze.

Te laat


"De gemeente geeft toe dat het te laat in actie is gekomen en verschuilt zich nu achter de wettelijke eis dat kinderen binnen een straal van 2,5 kilometer les moeten krijgen. Aangezien er leegstand is binnen die afstand wil de gemeente het probleem op die manier oplossen", zeggen de ouders van het Universum.
Zij zijn zwaar teleurgesteld over deze handelwijze. "In september vorig jaar zag iedereen al aankomen dat dit probleem zou ontstaan, maar er is niets gebeurd’’, aldus Nikita Vorstermans, een van de ouders van Het Universum. “Nobelhorst is explosief aan het groeien. De toename van het aantal leerlingen is gigantisch, het past gewoon niet.”

Actie


Een groep verontruste ouders is nu in actie gekomen. Vorstermans wil graag uitleggen waarom zij dat doen. “Zoals het er nu voor staat moeten de kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 naar een ander schoolgebouw. Die kinderen zijn allemaal al eens gewisseld van school. Vooral voor de kinderen uit groep 8 is het niet leuk om op deze manier afscheid te nemen van hun basisschool. De sfeer in de school is nu heel fijn en dat gaat veranderen als deze plannen doorgaan.”
Naast het sociale aspect is er ook een inhoudelijke reden om niet te kiezen voor deze verhuizing. ”Het Universum heeft groepsdoorbroken iPad- onderwijs”, legt Vorstermans uit. “Daar hebben we als ouders bewust voor gekozen. Wil je deze manier van lesgeven blijven garanderen dan moet dat wel gefaciliteerd worden. In een noodgebouw vlak bij de huidige school kan dat wel. Bij een verhuizing zoals de gemeente het nu wil, kan er niet groepsdoorbroken gewerkt worden, dat zouden wij erg jammer vinden.”

Petitie


“Als ouders staan wij achter de directie van de school”, zegt Vorstermans tot besluit. “Zij kunnen niets meer, wij wel. We zijn een petitie begonnen en zitten al op ruim 700 handtekeningen. Die zullen we donderdagavond aan de gemeenteraad aanbieden. Met goede wil is er nog echt wel een betere oplossing te vinden voor de start van het nieuwe schooljaar.”

Artikel geplaatst op: 03 juli 2018 - 11:36

Gerelateerd

Delen