Fietsforenzen starten petitie tegen sluiting stalling station

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM – Fietsforenzen zijn een online petitie gestart tegen de sluiting van de fietsenstalling met station Almere Centrum. De NS wil daar fietskluizen voor in de plaats zetten.

De fietsenstalling bij het station Almere Centraal. (Foto: Studio Rotgans/Beau de Bruijn)


De NS wil de fietsenstalling sluiten omdat die qua uitstraling en gebruiksgemak verouderd is. De vaste klanten van de stalling krijgen daarom fietskluizen aangeboden. Almeerder Luc van Gessel: “Dit betekent voor fiets-reizigers een enorme verandering. Het gaat lijnrecht in tegen beleid van de overheden om reizigers uit de auto, en in het OV te krijgen.”
Ook Heidi Hendriks ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan. “Momenteel betalen wij 55 euro per jaar. De fietskluis zal op termijn echter 109 euro gaan kosten.”

Fietsersbond


Mario Kramer van de fietsersbond ENFB heeft contact gezocht met de NS over de ontstane situatie. “Er zullen per 1 augustus wel een aantal fietskluizen beschikbaar zijn, maar lang niet voldoende. De NS heeft nu toegezegd dat ze de huidige prijs van 55 euro per jaar zullen handhaven tot er voldoende kluizen beschikbaar zijn. Dat wordt waarschijnlijk eind 2021. “
Kramer heeft ook contact gezocht met de gemeente over een tussentijdse oplossing. “Wij stellen voor om de fietsenstalling bij de Schrijverstraat, die in handen komt van de Tomingroep, open te houden tot middernacht. Dan kunnen forenzen daar gebruik van maken. Het is wel vijf minuutjes lopen naar het station. Maar je dure fiets staat er wel veilig. “ Kramer heeft nog geen reactie op zijn voorstel ontvangen van de gemeente. Dat wordt ook bevestigd door een woordvoerder van de gemeente. "De ambtenaren zijn er mee bezig."

Handhaving


Van Gessel ziet meer in handhaving van de huidige stalling: “De hele eerste verdieping staat leeg. Plek voor wel 200 fietsen. Ter vergelijking: Station Naarden-Bussum heeft een bewaakte fietsenstalling met een capaciteit van minstens duizend fietsen. De eerste 24 uur is het gratis parkeren.”
Inmiddels is hij een online petitie gestart via avaaz.org. Zoek op ‘Almere’

Artikel geplaatst op: 03 juli 2018 - 11:45

Gerelateerd

Delen