Kunstenaar Armando overleden

ALMERE – Kunstenaar Armando overleed zondag 1 juli op 88-jarige leeftijd. Hij overleed in de Duitse plaats Potsdam, war hij vaak was om te schilderen. De veelzijdig kunstenaar was, volgens James E. Purvis, voormalig directeur kunstzaken van de gemeente Almere, van grote betekenis voor de stad. “Ik heb Armando leren kennen als een groot kunstenaar: bescheiden, integer, vriendelijk en erg kritisch”, aldus Purvis.

Het beeldend kunstobject De Urn van Armando in het Kromslootpark, is een van de imposante werken van kunstenaar Armando. (Archieffoto: aangeleverd)


Purvis blikt met groot respect terug op de samenwerking met Armando. “Hij was het type kunstenaar waarvan ik altijd zeg: ‘hoe groter het talent, hoe bescheidener het ego’.”
De kunstenaar verrijkte de stad, volgens Purvis, met een aantal werken van zijn hand uit de beroemde ‘Fahnen Serie’. “Zo kocht de Dienst Kunstzaken voor de gemeentelijke kunstcollectie destijds een groot olieverfdoek en grafisch werk van zijn hand. Imposant is het beeldend kunstobject, dat geplaatst is in het Kromslootpark en wat voor sommige Almeerders beter bekend is als ‘De Urn van Armando’.”
De hedendaagse dansproductie ‘Bewogen Bomen’ met de dansers van de dansgroep Krisztina de Châtel en Armando en zijn zigeunerkwartet omschrijft Purvis als ‘legendarisch’. “Dit was een locatieproductie waarbij Armando en zijn musici samen met het publiek een tocht door de ruimtes van een gebouw maakten.”
Voor Almere en Flevoland koos Purvis voor deze productie een kenmerkend maar niet alledaags decor: het gemaal Wortman bij Lelystad Haven. “Dat had toen nog heel wat voeten in de aarde. Rijkswaterstaat moest het gemaal een etmaal stil leggen en dan maar hopen op weinig regen, zodat er niet gepompt hoefde te worden. Publiek in het gemaal was eigenlijk al helemaal not-done.” Toch werden de Provincie Flevoland en alle ambtenaren die er wat over te zeggen hebben door Purvis' overredingskracht overtuigd. “Sponsor Wim Trieller van toentertijd Heijmans Bouwbedrijf deed ook een duit in het zakje. Een dure productie waar de gemeente Almere eigenlijk al helemaal geen brood in zag. Het publiek was bij die eenmalige voorstelling waanzinnig enthousiast, en niet op de laatste plaats de kleine man Armando, de grote kunstenaar die stilletjes glimlachte….”
Armando werd geboren op 18 september 1929 in Amsterdam. Hij woonde formeel in Amstelveen. De kunstenaar werd 88 jaar.

Artikel geplaatst op: 03 juli 2018 - 16:23

Gerelateerd

Delen