'In vier gevallen verdachten aangehouden'
Negen schietincidenten in eerste helft 2018

Door Robert Mienstra
ALMERE – De recente schietpartijen in Almere waren voor de PVV en de VVD aanleiding om daarover een debat te voeren in de gemeenteraad van afgelopen donderdag. De partijen wilden onder meer weten of er verband tussen de schietpartijen was, of de oorzaak bekend was en wat de afhandeling op gemeentelijk niveau door de burgemeester was.
In vier van de vuurwapengevallen is er een verdachte aangehouden, in twee gevallen is het onderzoek in een vergevorderd stadium en bij drie zaken loopt het onderzoek. (Foto: Adobe Stock)

“De kogels vliegen door de stad en op het stadhuis blijft het stil”, zei Toon van Dijk (PVV). “Het lijkt er op dat de gemeente de grip op de veiligheid in de stad kwijt is.” De PVV wilde van burgemeester Weerwind, die de portefeuille veiligheid beheert, weten wat hij ondernomen had naar de slachtoffers en wat hij gedaan heeft om de burgers gerust te stellen.”
Deze vragen kwamen Van Dijk op een felle reactie te staan van Frits Huis (Leefbaar Almere). “U doet een keiharde aanval op de burgemeester”, zei hij fel. “U wilt de burgemeester beschadigen. Uw onnozele vragen hebben het niveau van een dorpsraad.” Hij verweet hetzelfde aan de VVD.
Van Dijk antwoordde dat hij slechts opheldering wilde over de schietincidenten en Ulysse Ellian (VVD) antwoordde pittig aan Leefbaar Almere ‘Ik heb schriftelijke vragen gesteld, ik heb nu in de raad nog geen woord gezegd.”
Huis vond daarna dat de vragen suggestief waren en dat er uit bleek dat de burgemeester beschadigd moest worden.
Negen incidenten

Nadat Jessica Kips (GroenLinks) een poging had gedaan de partijen tot bedaren te brengen, antwoordde burgemeester Weerwind dat er in de eerste zeven maanden van 2018 negen incidenten met een vuurwapen in de stad waren geweest. “In vier gevallen is er een verdachte aangehouden, in twee gevallen is het onderzoek in een vergevorderd stadium en bij drie zaken loopt het onderzoek.”
Geen patroon

Weerwind benadrukte dat hij, het Openbaar Ministerie en de politie er alles aan doen om de verdachten aan te houden en dat er volop ingezet wordt op preventie. De burgemeester ontkende dat er een patroon in de schietincidenten is. “Er is geen trend zichtbaar, de incidenten zijn verspreid over de stad.” Ellian (VVD) vond het daarbij wel opvallend dat drie van de incidenten op bedrijventerreinen waren.
Op het verwijt van de PVV dat de burgemeester niet zichtbaar was in de stad na de incidenten antwoordde hij dat hij lopende de zaken niet naar buiten kan treden “om de onderzoeken niet te frustreren. Ik wacht daarvoor mijn moment af en ik verzeker u dat ik er bovenop zit.”
Artikel geplaatst op: 13 juli 2018 - 15:11

Gerelateerd

Delen