Langst bestaande openbare basisschool
Polderhof al 40 jaar stabiele school

Door Robert Mienstra
HAVEN – Openbare basisschool De Polderhof bestaat inmiddels veertig jaar. De school is een begrip in Haven. Kinderen uit de pionierstijd van Almere gingen er naar school en inmiddels gaan er ook weer kinderen van die leerlingen naar de Polderhof, waardoor de school al twee generaties leerlingen kent.
Foto: Het eerste lerarenteam van de Polderhof. (Foto: aangeleverd)

Marieke de Meijer en Joke Boerland werken sinds 1985 op de school die vanuit het lerarenteam veel Almeerse onderwijspioniers heeft voortgebracht. “Als je op de Polderhof werkt, dan blijf je er lang werken”, zegt Boerland. “Alle leerkrachten voelen zich hier op hun plek, en daardoor de leerlingen ook. En dat is omgekeerd ook zo.”
De geschiedenis van de Polderhof gaat terug tot de oprichting op 1 december 1977. Almere bestond toen net een jaar. “Daarmee is de Polderhof de langst bestaande openbare school in Almere”, vertelt Boerland. “De Beijenkorf was ooit de eerste openbare basisschool, maar nadat die afgebrand is, is die school niet meer teruggekeerd.”
Buurt en wijken

De Polderhof vervult met name een buurtfunctie. “Maar er komen tal van leerlingen uit andere wijken naar onze school”, vertelt De Meijer. “In onze TOS-groep (kinderen met een Taal Ontwikkelings Stoornis (red.)) zitten zelfs kinderen uit heel Almere. Ouders kiezen bewust voor onze school omdat ze hem kennen, maar ook door onze visie. We zijn een Vreedzame school. Zo hebben we een groep leerlingen die opgeleid is tot mediator. Die bemiddelt tussen leerlingen als het nodig is en die groep houdt de leerkrachten en directie op de hoogte van wat er in school speelt. En dat werkt echt goed. Zo leggen we ook verantwoording bij de leerlingen voor de sfeer in school. En die verantwoording pakken ze, dat is zo geweldig om te zien.”
Ontwikkeling

De Polderhof is in de veertig jaar regelmatig grondig verbouwd. “Grappig om te zien is dat de oude schoolbel nu nog inpandig te zien is. Zo zie je de geschiedenis terug. Vroeger waren we een daltonschool onder leiding van de eerste directeur Jan Wiegers”, zegt Boerland. “Nu zijn we een gewone basisschool waarin we als leerkrachten het goede willen doen, ook in de ogen van de leerlingen. We richten ons steeds meer op de buurt. Het vreedzame gaan we ook de buurt inbrengen. We willen dat kinderen ook met verantwoording naar de buurt gaan kijken. Wat is er mooier als onze leerlingen ook iets kunnen betekenen voor buurtbewoners die een extraatje nodig hebben. Een bosje bloemen voor een zieke oudere kan al zoveel plezier opleveren. En kinderen leren daar ook weer zoveel van.”
Stabiel

De Polderhof is al jaren een stabiele school. Jaarlijks staan er tien groepen leerlingen ingeschreven. Ondanks dat het gebouw voor Almeerse begrippen al op leeftijd is, straalt de school rust uit en oogt ruimtelijk. “Het speelplein staat voor iedereen open”, vertelt De Meijer. “We hebben een mooi verlaagd voetbalveldje dat ook na schooltijd gebruikt wordt. Dat is precies wat we willen, een school die de hele dag wat voor kinderen betekent, die bij de buurt hoort, waar iedereen zich thuis voelt.”
Artikel geplaatst op: 17 juli 2018 - 13:24

Gerelateerd

Delen