Kunstenaar exposeert nationaal en internationaal
Rineke de Jong: ‘Ik schilder sterke vrouwen’

Door Robert Mienstra
ALMERE - Een prachtig licht valt binnen in het atelier van schilder Rineke de Jong in Waterwijk. Grote mythische schilderijen hangen aan de muur, “Ik maak abstract realistische schilderijen”, zegt De Jong, “daarbij ga ik uit van levende modellen en mythologie, sprookjes en verhalen zijn voor mij een belangrijke inspiratiebron.”

De Jong exposeerde afgelopen maanden met haar Mathilde Willink-serie in Nederland en Frankrijk. Willink was in de jaren zeventig een spraakmakende vrouw, bekend om haar relatie met schilder Carel Willink en om de Fong Leng-creaties die ze droeg. Mathilde Willink overleed onder verdachte omstandigheden op 25 oktober 1977. “Mathilde is geboren in Terneuzen”, vertelt De Jong. “Daar werd op 7 juli de Mathildedag ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag georganiseerd. Ik werd gebeld of ik met schilderijen aan de tentoonstelling wilde meedoen. Uiteraard wilde ik dat. Ik had ooit Mathilde in Amsterdam gezien in een prachtige blauwe jurk. Op een van mijn schilderijen is ze zo te zien.”
De Jong is met name gefascineerd door het haar van Mathilde. “Maar ook haar persoonlijkheid was sterk, ze ging haar eigen gang, trok zich van niemand wat aan, ze was provocerend en had een eigen geest. Dat boeit mij.”
Eigen willetje

De vrouwen die De Jong schildert laten een eigen willetje zien. “Ik begrijp er niets van dat vrouwen soms alleen maar mooi zitten te zijn”, zegt De Jong. “Ik laat juist zien hoe zich voelen.” De Jong schilderde een Zeeuws meisje. “Dat was mijn protest in de hoofddoekjesdiscussie.” Het Zeeuws meisje kijkt de bezoeker aan met een blik van ‘ik ga mijn eigen gang.’ “Dat is precies wat ik wilde laten zien”, zegt De Jong.
Mythologie

De mythologie is vaak onderwerp van de schilderijen van De Jong. Goden al Pallas Athene, Nike en Artemis sieren haar atelier. Ook hier laten de vrouwelijke goden zien dat ze menselijk zijn met een blik die persoonlijkheid verraad. “Het zijn allemaal sterke vrouwen”, licht De Jong toe.
Schilderen is gezond

De Jong maakt niet alleen grote schilderijen. Ook heeft ze een flink aantal miniaturen gemaakt en op dit moment is ze bezig met sieraden. “Ik maak Ball Jointed Dolls en heb over de werkwijze het boek "Hoe maak je een Ball Jointed Doll" geschreven”, vertelt De Jong. “Kunst maken is een levenswijze voor me. Het is ook heel gezond. Ik maak mijn hoofd leeg en dan gebeurt het op het doek. Ik werk veel met vlekmotieven. En daaruit ontstaan spontaan weer figuren. Met een leeg gemaakt hoofd ontstaat de passie die ik in mijn schilderijen leg.”
De Jong heeft inmiddels tientallen keren in Almere, nationaal en internationaal geëxposeerd. Deze zomer was ze te zien in Galerie Des Ursulines in Buis les Baronnies in Frankrijk. Meer informatie: www.rinekedejong.nl
Artikel geplaatst op: 23 juli 2018 - 09:56

Gerelateerd

Delen