Na zomervakantie nog een juf of meester?

Door Robert Mienstra
ALMERE – In het Almeerse onderwijs waren eind vorige week 68 vacatures. De zomervakantie is begonnen, op 27 augustus beginnen de scholen weer. Het lijkt een onmogelijke klus te worden voor de Almeerse schoolbesturen om over zeven weken voor alle klassen een leerkracht te krijgen.

Het is afwachten of alle klassen na de zomervakantie bemenst zijn. (Foto: Adobe Stock)


Nu nog ervaren leerkrachten losweken uit andere regio’s wordt lastig. Meestal hebben docenten een opzegtermijn van drie maanden. Dat betekent dat iemand die nu in juli naar Almere overstapt, pas 1 november kan beginnen. Verder is de keuze voor een betrekking elders in het land groot. Sommige gemeentebesturen, zoals Amsterdam, bieden beginnende docenten hulp aan bij het vinden van huisvesting. Dit gebeurt in Almere niet. De huizenmarkt zit in onze stad volledig op slot, dus een verhuizing van een leerkracht uit het land zit er niet in.

Almeerse Scholengroep (ASG)


Vooral de Almeerse Scholengroep (ASG) heeft een probleem. Eind vorige week kende het openbaar onderwijs nog 39 vacatures.
“Er vinden nog veel gesprekken plaats, zodat we de inmiddels nog openstaande ruimte in kunnen vullen”, zegt woordvoerder Sandra Linthorst van de ASG. “Van de 40 scholen is bij 8 scholen de bezetting nog niet helemaal rond (5,8 fte). Wij voeren op dit moment nog volop sollicitatiegesprekken, en werven nog steeds. Kandidaten kunnen tijdens de zomervakantie solliciteren. In de week voordat de scholen beginnen bepalen we definitief welke maatregelen we treffen om alle kinderen onderwijs te bieden.”

Landelijk probleem


Het lerarentekort in Almere illustreert een landelijk probleem. ‘Het primair onderwijs dreigt het nieuwe schooljaar in te gaan met een tekort van zo’n 1300 leerkrachten”, schrijft de PO-raad’, tienduizenden leerlingen in het land gaan hiervan de gevolgen merken. Waar eerdere jaren vacatures op de valreep van de zomervakantie nog vervuld raakten, krijgen schoolbesturen hun formatie dit jaar echt niet meer rond. Meer dan de helft van de besturen heeft nu nog vacatures openstaan voor vaste of tijdelijke werkzaamheden. Bijna een kwart verwacht de vacatures niet meer vervuld te kunnen krijgen en dus geen leraar meer voor een groep te hebben.’

Artikel geplaatst op: 23 juli 2018 - 09:41

Gerelateerd

Delen