WitchWorld schrikt niet van plannen Park Eden Holland

Door Marcel Beijer
ALMERE – Directeur Ton Theunis van WitchWorld is niet geschokt dat naast het terrein van het kasteel waar zijn fantasypark moet komen, ruimte wordt gereserveerd voor een ander toeristisch initiatief: het botanisch Park Eden Holland. “Elk toeristisch initiatief voor Almere juichen wij toe. We kunnen elkaar gaan versterken”, zegt Theunis. Medio volgend jaar is definitief duidelijk of Eden Holland doorgaat.

Een artist impression van het Park Eden Holland met de ‘spectaculaire’ kas. (Foto: aangeleverd)


Eden Holland wil een educatief botanisch park met een spectaculaire kas realiseren op het terrein ten westen van Kasteel Almere. Op het terrein van het kasteel bestaan al plannen voor het fantasypark WitchWorld. Beide initiatieven hoeven elkaar niet in de wielen te rijden, stelt Theunis. “Ik kan uit ons eigen haalbaarheidsonderzoek verklappen dat de locatie, zo pal langs de A6, gegarandeerd veel bezoekers trekt.”
De provincie en de gemeente Almere zijn bereid om Park Eden Holland, onder voorwaarden, een financiële bijdrage uit het Fonds Verstedelijking Almere te geven van maximaal 10 miljoen euro. Theunis: “Er gaat 40 miljoen naar de Floriade en 10 miljoen naar Park Eden Holland. En ons verzoek werd afgewezen. Dat is jammer, zeker omdat WitchWorld een initiatief is dat is bedacht door Almeerders. Een lokaal initiatief.”

Kas


Het icoon van ParkEden Holland is een spectaculaire kas, omgeven door belevingstuinen en een ontdekkingsbos. In deze kas worden bezoekers zich bewust van het belang van duurzaam handelen. Het concept is gebaseerd op het succesvolle Eden project in Cornwall (Groot-Brittannië) dat jaarlijks één miljoen bezoekers trekt en sinds 2001 meer dan 2 miljard euro aan waarde heeft gegenereerd voor de lokale economie. In Almere worden jaarlijkse 400.000 bezoekers verwacht. Het project is goed voor 75 arbeidsplaatsen, 200 stageplaatsen voor het beroepsonderwijs en 50 leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Theunis: “Daar ben ik oprecht blij mee. Toerisme is een bloeiende sector. Dat was het zelfs in de crisistijd. Het levert voor Almere arbeidsplaatsen op. Juist ook voor mensen die minder hoog opgeleid zijn of een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Dat is ook het uitgangspunt van WitchWorld.”


Vervolgstappen


De komende tijd wordt het plan voor Park Eden Holland verder uitgewerkt, waarbij ook de synergie en samenwerking tussen de Floriade en Eden Holland op deze nabij de Floriade gelegen locatie worden meegenomen. Er wordt een bestemmingsplan voorbereid inclusief Milieu Effect Rapportage. Theunis stelt dat ook de plannen voor WitchWorld onverminderd verder gaan. “We werken er keihard aan om met goed nieuws te komen. Maar het is kwestie van ontzettend lange adem. Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat de gemeente in 2022, als de Floriade wordt georganiseerd, niet nog steeds tegen die kasteelruïne wil aankijken.”

Artikel geplaatst op: 31 juli 2018 - 10:13

Gerelateerd

Delen