100-jarige moeder doneert geld voor aandoening dochter

Door Wesley Verboom
STAD – Ruim twee jaar geleden ging Riks Meerveld (80) met een flinke dosis energie en een goed humeur naar Thailand op vakantie om te wandelen en te genieten van het prachtige weer. Wat ze toen niet kon bevroeden is dat het haar laatste vakantie in Zuidoost-Azië zou zijn.

Riks Meerveld (rechts) met links haar 100-jarige moeder. (Foto: aangeleverd)


Op haar vakantie kreeg Riks, die net longkanker had overwonnen en na haar pensionering nog de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella liep, last van trillingen in haar been en lukte het haar nauwelijks om stil te staan. Bij thuiskomst bleek dat de Almeerse een zeldzame ziekte heeft, genaamd: Orthostatische Tremor (OT). Een een neurologische aandoening die ontstaat in de hersenen. “Als ik stilsta, begint mijn been te trillen. Daardoor krijg ik een onzeker gevoel en heb ik de angst dat ik val”, vervolgt Meerveld, waarna ze opstaat met een lach. Vervolgens pakt ze haar smartphone van tafel, doet net of ze valt en houdt haar telefoon tegen haar been. Enkele tellen later vervolgt ze: “Op de app Vibsensor zie je de trillingen (tremoren) in mijn been, die nemen snel toe als stilsta. Daardoor moet mijn lichaam harder werken en word ik sneller moe”, vervolgt Meerveld. Ondanks haar ziekte is ze haar gevoel voor humor niet verloren. “Ik ben niet zielig, maar vervelend vind ik het wel. Uiteindelijk kan de ziekte invaliditeit veroorzaken, maar daar durf ik niet aan te denken.”

Informatiefilm


De kwieke tachtiger, die thuis verschillende aanpassingen heeft moeten doen en vaak de deur uitgaat met een rollator, zet zich liever in voor het bekender maken van OT. Daarbij wordt ze geholpen door haar moeder, die recent 100 jaar is geworden. “Voor haar verjaardag wilde ze geen bloemen of cadeaus, maar geld doneren voor een informatiefilm over OT.” Neurologe Fleur van Rootselaar van het AMC, alsmede Corry de Heus en Ginneke Snell (bestuursleden van de stichting voor OT, red.), reageerden verheugd. “Er wordt dus een informatiefilm gemaakt over OT, omdat er te weinig van bekend is. Vandaar zijn er maar zo’n negentig geregistreerden”, besluit Meerveld.

Artikel geplaatst op: 07 augustus 2018 - 08:44

Gerelateerd

Delen