Filmwijk oorspronkelijk bedoeld als Olympisch Dorp

Door Robert Mienstra
FILMWIJK - De plannen voor bebouwing van de Filmwijk ontstonden in de jaren tachtig. Bij de kandidaatstelling van Amsterdam voor de Olympische Zomerspelen 1992 was op de plek van de huidige Filmwijk het Olympisch Dorp bedacht, met ongeveer 2500 woningen voor de Olympsche sporters. Almere DEZE WEEK spoorde de maquette van het Olympisch dorp op. Die blijkt in een depot in Lelystad te liggen.

De maquette van het Olympisch Dorp opgeslagen in een depot in Lelystad. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Almere was met de ontwikkeling van het Olympisch Dorp 1992 al een eind op weg. In 1985 publiceerde de gemeente samen met Teun Koolhaas en Blauwhoed Eurowoningen een heus ontwikkelingsplan voor het Olympisch Dorp. Ooit werd de maquette met grote trots door de gemeente in Corrosia in Haven gepresenteerd

Ambities


Dat Almere een stad van grote ambities wilde zijn blijkt uit het ontwikkelingsplan van het Dorp: ‘het Olympisch Dorp kan aan internationale maatstaven voldoen’, schrijft Blauwhoed in 1985. ‘Op deze wijze wordt het mogelijk gemaakt om voor het oog van de wereld de aandacht te vestigen op een goed voorbeeld van Nederlandse stedenbouw en volkshuisvesting. Het Olympisch Dorp op de zeebodem zal voor de Olympische gasten een belevenis op zich zijn.’ Zoals in ook al in die tijd gebruikelijk in Almere duikt het woord ‘allure’ regelmatig in het ontwikkelingsplan op.

Veluwedreef


In de indeling van de Filmwijk zijn nog elementen terug te vinden van het plan van het Olympisch Dorp. De huidige Veluwedreef was toen bedoeld als ontsluiting van het Dorp naar de A6 zodat de sporters snel in Amsterdam konden zijn. De weg zou toen uitsluitend door de sporters gebruikt mogen worden. Verder zouden er waterpartijen komen, een bloemenzone van twee kilometer lengte– de rue des Fleurs - en een helikopterveld.
‘Om de veiligheid van de sporters in het Dorp te waarborgen komt er een fysieke barrière in de vorm van een gracht, een aarden wal en een hek’, meldt het plan. Het Dorp moest aan 9000 sporters en 5000 begeleiders onderdak bieden. Na 1992 zou het een gewone Ameerse wijk worden.
Nadat Amsterdam de toewijzing van de Olympische Spelen was misgelopen – mede door protesten vanuit de Amsterdamse bevolking - werd het Olympisch Dorp afgeblazen en de ontwikkeling van dit gebied van Filmwijk uitgesteld.
Nadat de Olympische spelen 1992 aan Barcelona werden toegewezen, verdween de maquette in de archieven van het Casla. Daarna kwam hij in Lelystad terecht.

Artikel geplaatst op: 14 augustus 2018 - 13:20

Gerelateerd

Delen