Aantal wespenmeldingen neemt toe

Door Robert Mienstra
ALMERE – De wespenoverlast in Almere neemt fors toe. “Jaren geleden kregen we minder dan tien meldingen per jaar”, zegt Rob Bulsing, toezichthouder Schoon bij de gemeente. “Twee jaar geleden hadden we twintig meldingen en nu in 2018 zijn we die twintig al gepasseerd.”

Wespennesten kunnen overal voorkomen. Het blijven nuttige beestjes. (Foto: Adobe Stock)


Dit jaar is een goed wespenjaar. “Dat komt door het voorjaar. Wespen bouwen graag van die papierachtige, bolvormige nesten. Vaak gaan die door slagregens in het voorjaar kapot. Dit voorjaar zijn die regens er minder geweest. De wespen gedijen dit jaar goed”, zegt Bulsing. Hij benadrukt dat wespen nuttige beesten zijn die leven van onder meer andere insecten en rupsen. “Daarom is het van belang om wespennesten niet te vernietigen op plekken waar ze geen overlast veroorzaken.”

Bestrijdingsdienst


Bij een melding van een wespennest komt Bulsing in actie. “Ik kijk of het nest zich in de openbare ruimte bevindt en overlast of gevaar veroorzaakt. Dan laten we het nest vernietigen. Bevindt het nest zich op het terrein van een bewoner, dan moet die zelf in actie komen door zelf een bestrijdingsdienst te bellen.”

Waarschuwing


“Wat mensen nooit moeten doen is een wespennest in bijvoorbeeld een spouwmuur dichtsmeren. De beestjes knagen zich overal doorheen. Voordat je het weet komen ze door je gipsen wandjes heen. Ze vinden altijd een uitweg”, licht Bulsing toe, “met een gasbrander een nest te lijf gaan is het domste wat je kunt doen. Er kan zomaar brand ontstaan. Mensen kunnen zelf wel gif in een wespennest aanbrengen. Maar als je onzeker bent over die handelswijze, laat het dan doen. Wel zo veilig.”

Oppassen


Wespennesten kunnen overal voorkomen. “Ze zitten in muizenholletjes, maar de nesten kunnen zomaar onder je tuintafel en tuinstoelen hangen of in de heg zitten die je net wil snoeien. Dan is het oppassen geblazen. Laatst hebben we nest in de Regenboogbuurt weggehaald dat hoog in een boom hing. Omwonenden vonden dat toch wel prettig. Maar in de bossen laten we ze eigenlijk altijd zitten. Het blijven nuttige beestjes.”

Meer tips


“Als een wesp je gestoken heeft, blijft het oppassen. Bij de steek komt een stofje vrij dat andere wespen alarmeert dat er gevaar is. Die kunnen dan ook aanvallen”, zegt Bulsing. “Dat zelfde geldt als je een wesp doodslaat. Datzelfde stofje komt vrij en andere wespen worden getriggerd om in de aanval te gaan. Ruim dus altijd de dode wesp op en maak dan de tafel goed schoon om het stofje te verwijderen. En sla nooit een wesp weg. Wegblazen is het veiligst. Dat ervaart de wesp als wind.”

Artikel geplaatst op: 13 augustus 2018 - 15:21

Gerelateerd

Delen