Hoe Almere uitgroeit tot een internationale trekpleister
Van lelijkste plek naar beste binnenstad

Door Dominique Voss
ALMERE - De hotels en campings zitten vol, de fietspaden zijn druk bezet en mensen genieten volop van een drankje op een van de vele terrassen. Toerisme in Almere doet het beter dan ooit. En dat is maar goed ook, zegt Almere City Marketingdirecteur Nik Smit.

Almere City Marketingdirecteur Nik Smit staat voor een tafel vol recente publicaties over Almere. (Foto's: Dominique Voss)


“Als er meer toerisme is, komt er meer aanbod en dan is er ook meer te doen voor de mensen die er wonen”, legt Smit uit. “Denk aan een nieuw restaurant dat wordt geopend in een bos waar veel toeristen wandelen. Daar profiteer ik als inwoner ook van.” Het stijgende aantal toeristen is ook goed voor de economie en de groei van de stad. Almere is de afgelopen twintig jaar het hardst gegroeid en wil in 2030 tot de Top 5 grootste steden van Nederland behoren, met maar liefst 350.000 inwoners. Op dit moment staat de teller nog op 205.000.
“De meeste steden in de regio bestaan uit een kerkplein met oude huisjes eromheen. Almere is modern en daarmee compleet anders dan de rest en dat maakt haar uniek. Je zit daarnaast op een fantastische plek”, zegt Nik Smit. Almere ligt op steenworpafstand van de Randstad. Je bent dicht bij Schiphol en grote steden als Utrecht en Amersfoort. Ook heeft Almere zes treinstations, een ideaal vervoermiddel als je geen huurauto hebt. Bovendien is het verblijf hier vele malen goedkoper dan hartje Amsterdam. Al is dit zeker niet de enige reden waarom toeristen graag naar Almere komen.

Wereldwijd bekend


Het merendeel komt namelijk naar Almere vanwege de natuur, de kustlijn en de architectuur. Ook het polderverhaal trekt ze naar de jonge stad. “Het feit dat hier 50 jaar geleden nog water lag, vinden buitenlanders heel indrukwekkend en soms zelfs een beetje eng. Dat willen ze graag met eigen ogen zien”, verklaart Nik Smit. In de VVV-winkel houden ze met een logboek bij waar de mensen vandaan komen. De Verenigde Staten, Brazilië, Japan, maar ook mensen uit onze buurlanden zoeken Almere maar al te graag op.
Iets verderop in de stad, vlak voor het station, staan twee dames van middelbare leeftijd op ieder een eigen segway. Als ‘VVV-medewerkers on wheels’ helpen ze toeristen op weg door het centrum. Ze staan er nog maar net als ze van beide kanten worden benaderd. Er ontstaat een kleine wachtrij. Ook hier is te merken dat Almere een echte trekpleister begint te worden.

Slecht imago


Toch is dat niet altijd zo geweest. Almere heeft namelijk van oudsher een slecht imago. Het zou niets anders zijn dan een grote bouwput met goedkope Vinex-wijken, waar criminaliteit in overvloed is. Maar de stad die ooit de stempel ‘Lelijkste plek van Nederland’ kreeg, is nu de ‘Beste binnenstad’ van het land. “Het is heel makkelijk om te denken, ‘Oh ja, Almere dat is toch niks’. Maar als je er een keer geweest bent denk je ‘Nee dat is helemaal niet waar, Almere is hartstikke leuk!”, zegt Nik Smit.
En dat is ook precies wat de dames op de segways vaak te horen krijgen. Ze geven aan dat we af moeten van dat negatieve beeld. “Kijk eens om je heen. Almere heeft echt wel wat te bieden hoor!” Dat blijkt ook wanneer een Duitse mevrouw op ze af komt gelopen. Ze vraagt waar ze fietsen kan huren. De dames pakken een plattegrond en stippelen de weg voor haar uit. Almere heeft meer dan 440 kilometer vrij liggende fietspaden. Zo is de Duitse voorlopig nog wel even zoet.

Artikel geplaatst op: 22 augustus 2018 - 10:05

Gerelateerd

Delen