Suzanne Nellestijn, historicus in stadsarchief

'Soms vind ik stukken waar ik blij van word'

Door Robert Mienstra

ALMERE – Beneden in het stadhuis zwaait een zware metalen deur open. We betreden een koele ruimte vol stellingen met archieven. Almere DEZE WEEK dwaalde met historicus Suzanne Nellestijn (24) van het stadsarchief door de tastbare historie van de stad.

Voor historicus Suzanne Nellestijn is het stadsarchief soms een echte ‘snoepwinkel’. (Foto: Almere DEZE WEEK)


“Dit deel van het archief wordt nog dagelijks gebruikt door de ambtenaren”, wijst Nellestijn. “Daar staan de archieven die op termijn vernietigd kunnen worden. En hier staan particuliere archieven.” Zo vallen de namen van theatermaakster Monique Lapidaire op van Theater na Water uit de begin periode van Almere. Maar ook het archief van Founding Father Dirk Frieling. Even verderop is de historie te zien van de voetbalclub SV Almere.

Flessen wijn


“Niet al die archieven zijn zomaar openbaar”, legt Nellestijn uit. “In het systeem kan ik zien waar een beperking op ligt. Die zit er sowieso op de burgerlijke stand. Genealogen hebben dus niets te zoeken in dit archief over hun familiegeschiedenis.”
In het archief liggen alle stukken van de Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP) en de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). “Stukken van de gemeente die ouder zijn dan 20 jaar liggen er ook”, zegt Nellestijn, “en ook van het bouwdomein, gezondheidszorg, volkshuisvesting en nog veel meer. Veel van die stukken moeten wettelijk bewaard blijven.”
In het archief zijn wat voorwerpen te zien. “Daar hebben we er niet veel van”, zegt Nellestijn. “Op zich is dat jammer, maar het stadsarchief is daar niet op ingericht.” Ze trekt een la open en lachend toont ze een serie flessen wijn. “Die zijn ooit geschonken aan de gemeente. Bijvoorbeeld bij het 25-jarig bestaan. En daar ligt serviesgoed dat geschonken is door partnersteden.”

Ophef over Lammers


Voor de jonge historicus is het archief een snoepwinkel. “Soms vind ik stukken waar ik blij van word. Ik vond een pakket brieven met een hoop ophef over een uitspraak van Han Lammers. Die had Almere ‘kneuterig’ genoemd. En ook de discussie over het wapen van Almere vond ik opmerkelijk. Iedereen wilde er iets anders in. Dat is het spannende aan mijn vak, bijzondere dingen vinden die nog niet beschreven zijn of gearchiveerd.”

Helen Parkhurst


Nellestijn heeft haar middelbare schoolopleiding gevolgd op Helen Parkhurst. Daarna studeerde ze geschiedenis in Amsterdam. “Uiteindelijk ontdekte ik dat ik het archiefwezen heel interessant vond. Na een stage in het stadsarchief kreeg ik hier een baan. Het is echt leuk om je als historicus met de geschiedenis van je eigen stad bezig te houden. Elke dag leer ik er weer dingen bij.”

Zelf zoeken


Almeerders die het stadarchief willen raadplegen kunnen er terecht op dinsdag tot en met donderdag van 11.00 tot 15.00 uur. Op andere dagen kan dat eventueel op afspraak. Op vrijdag is het archief gesloten. “Het is sowieso handig om vooraf met ons contact op te nemen als iemand iets zoekt. Dan kunnen we dat voorbereiden”, zegt Nellestijn.
Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2 (Onder de Nieuwebibliotheek).
Zelf zoeken in het stadsarchief? www.digitaalergoed.almere.nl

Artikel geplaatst op: 28 augustus 2018 - 14:30

Gerelateerd

Delen