Een stukje historie: deel 3
Oudste maquette Haven ligt in Lelystad

Door Robert Mienstra
HAVEN – De oudst bekende maquette van Almere Haven ligt in een depot in Lelystad. De studiemaquette dateert uit 1975 en is gemaakt van dunne reepjes kurk. Op de maquette zijn de huidige contouren van Haven goed terug te zien.
Deze oudst bekende maquette van Almere Haven ligt in een depot in Leystad. (Foto: Almere DEZE WEEK)

De maquette laat woningen, winkels en andere voorzieningen zien die ontworpen werden door het architectenbureau van Jo van den Broek en Jaap Bakema. Zij kwamen voor Almere binnen beeld na hun betrokkenheid bij de wederopbouw van Rotterdam waar ze een goede reputatie kregen bij het vormgeven van stadscentra.
De allereerste woonbuurt van Almere, de Schoolwerf, is een ontwerp van architect Joop van Stigt in opdracht van de Stichting Woningbouw Almere.
Eerste woningen

28 april 1971 werd de beslissing genomen dat er een nieuwe stad gebouwd ging worden. Almere is vernoemd naar ‘Aelmere’, de oude naam voor de Zuiderzee.
Op 2 september 1974 werd de allereerste paal geslagen voor de eerste telefooncentrale van Almere. De bouw van de eerste woningen van Haven aan de Schoolwerf, naar plannen van architect Joop van Stigt (1934 - 2011), startte op 30 september 1975. Ten gevolge van de energiecrisis werden er geen doorzonwoningen meer ontworpen, maar huizen met gesloten gevels om zoveel mogelijk energie te besparen.
Op 30 november 1976 reikte Westerterp tijdens een bijeenkomst in het plaatselijk café-restaurant De Roef de eerste sleutels uit aan Henk en Lia de Clerck, de eerste officiële bewoners van de nieuwe stad.
Almere Haven werd in het begin nog aan elkaar geschreven werd als ‘Almerehaven’. Later kwam er een streepje tussen: Álmere-Haven.’ Nu is Almere Haven.
Artikel geplaatst op: 28 augustus 2018 - 14:16

Gerelateerd

Delen