Docentenstaking Argentinië dupeert Almeerse student

Door Marcel Beijer
ALMERE – Door een docentenstaking in Argentinië valt het uitwisselingsproject van de Almeerder David van Maaren in het water. Vervelend voor de Almeerder uiteraard, maar nog veel meer voor de docenten. Door de enorme inflatie in het Zuid-Amerikaanse land is het salaris van de leerkrachten niet meer dan 150 dollar per maand. En volgens Van Maaren moet de wereld daarvan op de hoogte worden gebracht.

David van Maaren (midden, met beige jas en gestrekte arm) tussen zijn medestudenten. (Foto: aangeleverd)


Drie weken geleden vertrok de Almeerder, die in Leiden studeert, naar Argentinië voor een uitwisselingsproject met La Universidad Nacional de Cordoba, maar juist op dat moment besloten de docenten te staken om aandacht te vragen voor hun beroerde salaris. Alhoewel Van Maaren baalt van de situatie, heeft hij alle begrip voor de professoren die nauwelijks meer kunnen rondkomen. “De wereld moet dit weten. Een hotdog-verkoper verdient meer geld dan deze professoren. Er wordt al drie weken gestaakt en protestmarsen met honderdduizenden deelnemers gelopen. Maar de overheid en de vakbonden komen er niet uit. Als er internationale bewustwording komt over deze situatie, dan kan pas aan een oplossing worden gewerkt. En zonder oplossing blijven wij studenten verstoken van colleges en de professoren verstoken van geld.”

Druk


Om internationale druk te bewerkstelligen heeft de Almeerder via Facebook de kwestie onder aandacht gebracht van vrienden en kennissen en ook bij zijn Leidse docenten. Ook roept hij de hulp van de pers in. “De situatie in Argentinië is meer dan kritiek. We hebben al een ontmoeting gehad met de meeste internationale studenten hier in Cordoba. Samen met mij zijn er mensen uit Frankrijk, Noorwegen, Duitsland, Spanje en Brazilië die op soortgelijke wijze dit onderwerp bij hun universiteit of land proberen aan te kaarten. Hopelijk dat het onderwerp zo ook op de Europese kaart komt te staan en zal leiden tot een spoedige oplossing hier in Argentinië.”
Want door meer bewustzijn op (inter-)nationale schaal te creëren, komt de Argentijnse regering onder druk te staan, zo verwacht Van Maaren. “Vaak zijn het Europese landen die de doorslag geven of aansporen tot verandering en de regio; die wordt geteisterd door corruptie en bureaucratie.”


Tijd


De jonge Almeerder hoopt dat die omslag er snel komt. “Mijn stage loopt tot 23 januari. Dan komt ik terug naar Nederland. Ik heb nu al een maand aan studie op de universiteit gemist. De professoren willen niets liever dan doorgaan met hun werk, maar treffen een overheid die hun salaris niet aan wil passen aan de hyperinflatie.”

Artikel geplaatst op: 31 augustus 2018 - 11:19

Gerelateerd

Delen