Ruim 70.000 bezoekers bij Havenfestival

Door Robert Mienstra
HAVEN – Het Havenfestival heeft afgelopen weekend weer een groot aantal bezoekers getrokken. Ruim 70.000 bezoekers kwamen naar de Havenkom. Zij genoten het proeven van heerlijke gerechten, biertjes en wijnen en genoten van vijf verschillende concerten en klassieke muziek. Het varen op botters over het Gooimeer, struinen over de kunstmarkt en de brocante- en antiekmarkt en kijken naar verrassende straatoptredens, alles was even populair.

Ruim 5.000 mensen genoten van een fantastisch orkest. (Foto: Fred Rotgans)

 

Jongeren


“Er waren opvallend veel jongeren”, zegt Nik Smit van Almere City Marketing (ACM). “Natuurlijk was het een feest voor het stadsdeel, voor veel Havenaren is het een soort reünie waar iedereen zijn vrienden en buren weer ontmoet. Maar bezoekers kwamen overal vandaan, zelfs uit het buitenland. In de haven lagen boten uit tal van plaatsen zoals Den Helder en Nijkerk. Die kwamen speciaal voor het Havenfestival. Er waren zoveel mensen dat we zelfs het kleine podium nog wat opgeschoven hebben”, vertelt Smit. “De Brocante Markt was goed gevuld tot aan het Veerhuys, het wijnfestival deed het leuk, er was grote belangstellingen voor de botters. Ik kan wel stellen dat het Havenfestival 2018 een zeer succesvolle editie was.”

Topact


De grote topact was het optreden van het Nederlands Philharmonisch orkest en het Toonkunstkoor. “Een uur voor het begin liepen de eerste rijen bezoekers al vol”, zegt Smit. “Uiteindelijk hebben ruim 5000 mensen genoten van een fantastisch orkest.” De grote verrassing was een optreden van de jonge violiste Hawijch Elders. “Dat was inderdaad adembenemend mooi”, beaamt Smit. “Ze werd toegejuicht en de mensen stonden bijna letterlijk op de banken.”
Het optreden van het orkest was voor ACM best spannend. “Er moesten 110 mensen op het podium. Zoveel hebben we nog nooit gehad”, zegt Smit. “We moesten daartoe zelfs het podium nog wat groter maken.”
Het koor, orkest en solisten kregen aan het einde van het publiek een minutenlang applaus. “Ook het orkest was heel tevreden”, zegt Smit. “Na afloop roemden de leden het toegewijde publiek en haar luisterhouding.”

AJSO


Het optreden van het Nederlands Philharmonisch orkest betekent ook wat voor het Almeers Jeud en Symphonie Orkest (AJSO). Burgemeester Franc Weerwind vertelde in zijn speech dat leden van het Philharmonisch orkest is gaan samenwerken met het AJSO en er masterclasses aan geven. “Het AJSO is al geweldig”, zegt Smit, “maar deze samenwerking tilt ons Almeers orkest nog een niveautje hoger.”
Een uitgebreid fotoverslag van het Havenfestival is te zien op www.almeredezeweek.nl

Artikel geplaatst op: 03 september 2018 - 11:29

Gerelateerd

Delen