Kunstenares maakt scrubstenen van Almeerse klei

Door Petra Onderwater
ALMERE - Almeerse klei is de basis van een nieuwe lijn verzorgingsproducten die kunstenares Rola Hengstman heeft uitgebracht. In haar atelier aan de Randstad toont de Almeerse enthousiast haar aardewerk scrubstenen, gemaakt van klei die ze in Oosterwold eigenhandig uit de grond heeft geschept.

Kunstenares Rola Hengstman maakt aardewerk scrubstenen van Almeerse klei. (Foto: Almere DEZEWEEK)


"Een kennis van mij had een kavel gekocht in Oosterwold en was aan het mopperen over de grote hoeveelheid klei die daar in de grond zat. Omdat ik altijd bezig ben met boetseren, begon het bij mij meteen te kriebelen”, vertelt Rola. "Het bleek een goede vette en heel bruikbare klei te zijn, dus ik heb er flink wat emmers mee vol geschept." Ze besloot er scrubstenen van te maken, die je kunt gebruiken om een lekkere zachte huid te krijgen. In de ‘kliederruimte’ van haar atelier laat ze zien hoe ze de klei wast en bewerkt, waarna het geschikt is om er verder mee aan de slag te gaan. Een heel proces en een flinke klus.
Bij de scrubstenen horen handgemaakte aardewerk schoteltjes, eveneens van Almeerse klei, en flesjes vloeibare zeep om de stenen lekker te laten geuren. "Ook de zeep heb ik zelf ontwikkeld en geproduceerd, in de geuren lavendel en sandelhout pioenroos. Ik heb heel wat geëxperimenteerd om ervoor te zorgen dat de klei na het bakken de juiste porositeit kreeg, zodat de scrubstenen de vloeibare zeep kunnen opnemen”, aldus Rola. "Het is allemaal 100 procent natuurlijk en op een ambachtelijke manier gemaakt. Een duurzaam product dus."

MamaLisy


Rola heeft haar lijn verzorgingsproducten uitgebracht onder de naam MamaLisy. "Ik heb de lijn vernoemd naar mijn moeder die in 1999 is overleden. Zij had altijd een hele mooie huid", vertelt Rola. "Eind september zouden mijn ouders 60 jaar getrouwd zijn geweest en dat vond ik een mooi moment om deze lijn aan haar op te dragen. Haar foto is ook verwerkt in het logo, wat het een nostalgische uitstraling geeft."
Rola gaat kijken of ze ook klei uit andere delen van Almere kan gebruiken voor haar lijn. "Ik kan me zo voorstellen dat er wel verschil zit in de klei in onze bodem, maar dat ga ik nog verder onderzoeken." De MamaLisy-producten worden geleverd in een prachtige cadeauverpakking en zijn onder andere verkrijgbaar bij Kunstzinnig Centrum Randstad aan de Randstad 21-29 en bij VVV Almere. Meer informatie op www.mamalisy.nl.

Artikel geplaatst op: 18 oktober 2018 - 13:28

Gerelateerd

Delen