Studenten Aeres MBO presenteren nieuwe voedingsproducten

Door Robert Mienstra
POORT – In de keuken van De Ruimte in Poort heerst de sfeer van ‘Heel Holland bakt’. Maar in De Ruimte zijn aankomende professionals aan het werk: Studenten van de opleiding Food & Lifestyle van de Aeres MBO ontwikkelden voor drie opdrachtgevers nieuwe voedingsproducten.
Studenten Food & Lifestyle van de Aeres MBO presenteren de spinaziewraps van veldbonenmeel. (Foto: Almere DEZE WEEK)

De studenten hebben aan drie thema's gewerkt. Eiwittransitie, lokaal voedsel en voedselverspilling. Ze hebben voor drie opdrachtgevers een product ontwikkeld en gepresenteerd. Daarbij ging het van recept, naar product en verpakking.
Wraps

Een groep studenten ging aan de slag met het eiwitrijke veldbonenmeel van boer Geert Lindenhols uit Drenthe. Zij ontwikkelden een product dat geschikt is voor de doelgroep ouderen en vegetariërs, die extra behoefte hebben aan eiwitten. Hier zijn de regenboog wraps uitgekomen als product.
“We hebben echt met de receptuur moeten experimenteren voordat we goede wraps hadden”, vertelt een van de studenten. “De wraps moesten goed rolbaar zijn, goed van smaak en uiteraard gezond. Op het vmbo hebben we bij 150 studenten verschillende soorten wraps laten testen. De resultaten hebben we meegenomen in de ontwikkeling van het uiteindelijke product, de spinaziewraps van veldbonenmeel.”
Boer Lindehols was verrast door het resultaat. “Dit is ver boven mijn verwachting wat de studenten gemaakt hebben. Met dit product kan ik echt wat.”
Chutney en quiche

Voor Fruithal Smits uit Zeewolde maakten de studenten een appelchutney van de appels van Fruithal Smits. De appels die ervoor gebruikt zijn, zijn de minder mooie appels die je niet terug ziet in de winkel. Door deze appels te gebruiken in een nieuw product, hoeven ze niet weggegooid te worden. Voor akkerbouwbedrijf Zonneheerdt uit Dronten hebben de studenten een quiche-pakket gemaakt waarin bieten en wortelen van Zonneheerdt zijn verwerkt. Deze groente zou anders weggegooid worden of naar veevoer gaan, omdat ze te klein, groot of lelijk zijn voor de supermarkt.
De studenten hebben in het traject onder andere gebrainstormd om tot een product te komen, hebben onderzoek gedaan naar de opdrachtgevers en de producten. Daarna zijn ze de producten gaan ontwikkelen in de keuken. In samenwerking met de hogeschool Aeres hebben ze onderzoek uitgevoerd naar de doelgroep en zijn prototype verpakkingen ontworpen en recepten geschreven.
Voedingsadviseur

In de driejarige mbo 4 opleiding Food & Lifestyle komen alle aspecten van de voeding van mensen aan de orde: hoe het voedsel is geproduceerd en verwerkt, de keuze van het voedsel, de manier waarop het gegeten wordt, de verwerking van het voedsel door het lichaam en het effect van voeding op de gezondheid. Studenten maken in de opleiding kennis met de nieuwste ontwikkelingen en markttrends in de voedingsketen en leren welke voedingsvragen er leven bij bedrijven, klanten en consumenten. Ze leren consumenten te verleiden tot een gezondere keuze. Praktijk is een belangrijk onderdeel van de opleiding. De studenten doen kennis en vaardigheden op bij foodbedrijven en/of gezondheidscentra in de regio Amsterdam & Flevoland. Op school zelf is een lab en een keuken, waar studenten voedsel gaan bereiden en onderzoeken. Uiteindelijk worden de studenten voedingsadviseur of voedingsvoorlichter, bijvoorbeeld bij een voedingsmiddelenbedrijf, een zorginstelling of de gemeente.
Meer informatie: www.aeresmbo.nl/opleidingen/bol/vakexpert-food-en-lifestyle.
Artikel geplaatst op: 03 januari 2019 - 11:07

Gerelateerd

Delen