Paul en Daphne zetten kinder- en gezinsproject op in Roemenië
'We verlaten Almere voor een noodzakelijk en prachtig doel'

Door Petra Onderwater
ALMERE - Paul en Daphne Wolters verlaten na bijna 30 jaar Almere om te emigreren naar Roemenië. Ze gaan daar werken aan een nieuw op te zetten kinder- en gezinsproject in het arme Noordoosten van het land. “We laten vier volwassen kinderen achter en een hele mooie stad, maar wel voor een noodzakelijk en prachtig doel. We voelen ons geroepen”, aldus het echtpaar.
Paul en Daphne Wolters verlaten na bijna 30 jaar Almere om een kinder- en gezinsproject op te zetten in Roemenië. (Foto: aangeleverd)

Hun huis in Tussen de Vaarten staat te koop en nog deze maand vertrekken Paul (58) en Daphne (56) naar het Roemeense stadje Gura Humorului. “We zijn daar twee jaar geleden gestart met het organiseren van Vakantie Bijbel Clubs voor de lokale kinderen. In Almere worden deze vanuit onze kerk, christelijke gemeente De Wegwijzer, al jaren met succes georganiseerd. In Gura Humorului bleek dit concept ook in een grote behoefte te voorzien. Er worden spelletjes gedaan, liedjes gezonden, bijbelverhalen verteld, toneelstukjes opgevoerd en knutselactiviteiten georganiseerd. Maar er is meer nodig gedurende het hele jaar”, vertelt Paul.
Geraakt

In 2016 maakten Paul en Daphne tijdens een familiebezoek in Canada kennis met de Roemeen Cézar Dumbrava. “Hij werkte daar als bouwvakker om geld te verdienen voor het opzetten van een bed and breakfast in Gura Humorului. We raakten bevriend, hielden contact en zijn later ook bij hem langs gegaan in Roemenië”, vertelt Daphne. “Toen we daar waren schrokken we van de armoede in dat stadje. De verpauperde huizen, de kleding van de mensen, alsof we jaren terug in de tijd waren gegaan. Maar we waren vooral ook geraakt door de lege blik in de ogen van de mensen. Het liet ons in Nederland niet los.”
Paul en Daphne wilden iets doen, vooral voor de kinderen daar. “Gura Humorului telt 17.000 inwoners, waaronder zo’n 4.000 kinderen en jongeren. Er zijn veel economisch gebroken gezinnen, waarbij een van de ouders in het buitenland werkt om voor voldoende inkomsten te zorgen. De schooldagen zijn kort en de vakanties erg lang, maar er zijn vervolgens nauwelijks faciliteiten voor deze kinderen. Die hangen daar maar een beetje rond. Wij willen ze meer perspectief bieden en zorgen dat ze zich beter kunnen ontwikkelen.”
Stichting Missie Gura

Paul en Daphne kregen ondermeer steun vanuit hun kerkgemeenschap in Almere. In 2017 riepen ze de stichting Missie Gura in het leven, die inmiddels ook de ANBI-status heeft. “Tot nu toe organiseerden we Vakantie Bijbel Clubs in de bed and breakfast van Cézar, maar die ruimte werd te klein. We hebben inmiddels de helft van het tegenoverliggende pand, een voormalige burgemeesterswoning, gekocht en later dit jaar volgt de aankoop van de andere helft. Vervolgens gaan we het gehele pand verbouwen om het geschikt te maken voor onze activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een kookclub, houtbewerking en huiswerkbegeleiding. Het is allemaal heel snel gegaan, alsof alle puzzelstukjes gewoon in elkaar zijn gevallen.”
Paul en Daphne kunnen hun werk in Roemenië niet doen zonder de hulp van vrijwilligers. “Ook voor de komende Vakantie Bijbel Clubs in Gura Humorului, van 22 tot en met 26 juli en van 29 juli tot en met 2 augustus, kunnen we nog vrijwilligers gebruiken. Denk aan kindwerkers, activiteitenbegeleiders, technici, muzikanten en sjouwers.” Wie Missie Gura op wat voor manier ook wil steunen, kan voor meer informatie terecht op www.missiegura.nl.
Artikel geplaatst op: 01 februari 2019 - 08:55

Gerelateerd

Delen