Floriade is vliegwiel voor Almere

Almere DEZE week neemt deze weken een kijkje bij de Floriade. Vandaag het tweede artikel in een reeks: Floriade is vliegwiel voor Almere.
Door Robert Mienstra
ALMERE – Monique van der Plas is programma-manager Floriade-Growing Green Cities. Zij sluit overeenkomsten met bewoners, maatschappelijke organisaties, en ondernemers om de ontwikkeling van Almere als een groene en gezonde stad gestalte te geven. “Met de Floriade in onze rug bevorderen en versnellen we de ontwikkeling van Almere als een groene en duurzame stad. Alles wat we bedenken voor de Floriade komt ten goede aan de hele stad ”, legt Van der Plas uit.

Monique van der Plas is programma-manager Floriade-Growing Green Cities. bij het insectenhotel in Filmwijk. (Foto: aangeleverd)

 

Vergroenen


De Floriade Parade die onlangs gestart is, is een plan van het team van Van der Plas. “Bewoners krijgen een financiële ondersteuning als ze een nieuw uitvoerbaar plan hebben om Almere te vergroenen en te verduurzamen. Zo betrekken we de inwoners bij het motto Growing Green Cities. Inmiddels zijn de eerste plannen van inwoners al binnen gekomen om stad en natuur samen te brengen.”

Tiny Forest


Van der Plas geeft de Tiny Forests (mini-bossen, red.) als ander voorbeeld. “Daar zijn IVN en Stad & Natuur bij betrokken. En ook de scholen.
We hebben sinds 2014 vier keer per jaar een Growing Green spelduitreiking, daarmee maken we zichtbaar hoe groen Almere al is. Er zijn inmiddels 370 spelddragers.”

Tegels lichten


De programma-manager komt met tal van initiatieven die al lopen. “Er is groen in het stadhuis gekomen. We staan op alle festivals in Almere. Daar presenteren we bijvoorbeeld ‘zet Almere in bloei’. Bewoners konden een tegel inleveren en kregen daarvoor een plant uit het bijen- en vlinderassortiment in de plaats. Dat zijn er inmiddels 3500. En met dat project gaan we door. Dit draagt bij aan de vergroening.
Alle wijken hebben een bloembollenveld gekregen. Dat zijn er 42. Dat is door de bewoners zeer gewaardeerd. Op het Odeonpark hebben we nu een groot veld 200.000 bollen aangeplant . De bordjes daarbij zijn weer gemaakt van petflesjes.”

Inclusieve Floriade


De Floriade moet maximaal toegankelijk worden voor mensen met een beperking. “Veel mensen uit Almere denken daarover mee. De stedenbouwkundige pakt hun adviezen op. De stad gaat daar van profiteren. Dat wat gaat werken aan toegankelijkheid op de Floriade, kunnen we overal gaan toepassen. Daardoor hebben we nu al acties ondernomen om het stadhuis toegankelijker te maken”, legt Van der Plas uit. “En we denken ook na over de hoogte van bruggen zodat die bijvoorbeeld makkelijker berijdbaar zijn voor mensen en een rolstoel . Goede sanitaire voorzieningen staan hoog op het prioriteitenlijstje. Al dit denken is een vliegwiel voor toegankelijkheid voor heel de stad. Wat zou er mooier zijn dat dit samenkomt in een handboek voor inclusiviteit in de openbare ruimte. Want dat bestaat nog helemaal niet.”

Week van het insect


Almere krijgt dit jaar tussen 18 en 25 mei de eerste week van het insect. “Samen met tal van organisaties gaan we het belang van de wilde bij benadrukken”, vertelt Van der Plas. “De solitaire bij, en ook de vlinders, hebben onze bescherming nodig. De honingbij wordt al beschermd door de imkers. Voor de wilde bij gaat het over bijenlinten zoals onder de hoogspanningsmasten, maaibeleid en natuurlijk over de bijvriendelijke stad en over onze tuinen. De wilde bij is onder meer belangrijk voor de fruitteelt, we moeten er voor zorgen dat die wilde bij gedijt in onze stad en niet uitsterft. Het is bijvoorbeeld fnuikend voor de wilde bij en de vlinders om alles in de stad zomaar plat te maaien.”
Almere wil in 2022 laten zien hoe er anders met voedselvoorziening, luchtkwaliteit, verduurzaming, energie en groen wordt omgegaan. “De deelnemende landen en steden doen dat tijdens de Floriade met hun inbreng. Zo werken we op de Floriade en in Almere, maar ook wereldwijd aan gezonde, groene en duurzame steden”, aldus Van der Plas.

Artikel geplaatst op: 13 februari 2019 - 15:04

Gerelateerd

Delen