Eerste lam nieuwe schaapskudde Stad & Natuur geboren

HAVEN - Bij Stad & Natuur is afgelopen week het eerste lam geboren. Dit jaar is dat extra bijzonder, omdat vorig jaar afscheid is genomen van de oude kudde en er gestart is met een nieuwe kudde van verschillende schapenrassen. Dit Drents Heideschaap rammetje is het eerste lam dat geboren is bij de schaapskooi in het Vroege Vogelbos en was een maandje eerder dan verwacht al geboren.
Dit Drents Heideschaap rammetje is het eerste lam dat geboren is bij de schaapskooi in het Vroege Vogelbos. (Foto: aangeleverd)

Stad & Natuur had in de oude kudde helaas te maken met de besmettelijke zwoegerziekte. Deze voor mensen ongevaarlijke ziekte is moeilijk onder controle te krijgen als hij eenmaal in een kudde zit. Daarom is er voor gekozen om met een gehele nieuwe kudde te starten. Inmiddels lopen er drie nieuwe schapenrassen rond in het Vroege Vogelbos: Drents heideschapen, Shetlander schapen en Flevolanders. De vijf Drents heideschapen zijn drachtig.
“We waren blij verrast toen we ’s ochtends opeens een ooi met ramlam in de wei vonden”, vertelt beheerder Anita van de schaapskooi. “De lammetjes waren pas in maart verwacht, maar waarschijnlijk is deze ooi al drachtig geweest toen we haar aankochten. We hebben moeder en zoon direct binnen gezet, waar ze lekker warm aan elkaar konden wennen. Inmiddels mogen ze vanwege het mooie voorjaarsweer ook al naar buiten.”
Schapenpraatjes

Tijdens de schapenpraatjes komen er elk jaar weer veel mensen door het raam van de schaapskooi gluren naar het jonge grut. Hierbij geven de vrijwilligers van de schaapskooi uitleg over de kudde. Omdat de rest van de lammetjes pas medio maart worden verwacht, starten de schapenpraatjes ook iets later, namelijk op zondag 17 maart.
Van 17 maart tot en met 9 april kan iedereen elke zondag en dinsdag van 15.45 tot 16.15 uur bij de schaapskooi terecht voor de schapenpraatjes. Dit jaar zijn er minder lammetjes dan voorgaande jaren, maar er valt veel te vertellen over de nieuwe schapenrassen.
Schapenfeest

Op zondag 14 april organiseert Stad & Natuur dan nog het Schapenfeest, samen met het IVN Almere, de Almeerse Wolunie en het Eksternest. Dat wordt weer een feestelijke dag met veel activiteiten rondom de schapen en de wol. Meer info over de schapenpraatjes en de schapendag op www.stadennatuur.nl.
Artikel geplaatst op: 15 februari 2019 - 08:43

Gerelateerd

Delen