Patiënten Oostvaarderskliniek trainen met asielhonden

Door Robert Mienstra
ALMERE – “Het trainen van honden vormt op dit moment geen onderdeel van de inhoudelijke behandeling maar wordt aangeboden in het kader van vrije tijd en dagbesteding, wat ook een belangrijk onderdeel vormt van de resocialisatie van de tbs-patiënt.”, zegt Manon, sociaal cultureel werkster van de Oostvaarderskliniek.
Dit is deel 4 uit de serie over de Oostvaarderskliniek: Patiënten trainen met asielhonden. De eerste drie delen verschenen eind 2018 in deze krant.

Eén van de honden die nog een baasje zoekt. (foto: Nico Brons)


De deelnemende patiënten zijn al zeven weken aan het trainen met de honden. Er is duidelijk een band tussen patiënten en honden. De honden worden bij iedere handeling beloond met een klik van de clicker en iets lekkers. Trainer en hond werken samen. Naastlopen, zit, af en om pionnen heen lopen worden afgewisseld met een welgemeende knuffel voor de hond. Het is alsof we bij een reguliere hondenschool zijn. Maar Almere DEZE WEEK bezoekt op het middenterrein van de kliniek een training van Dutch Cell Dogs door patiënten van de Oostvaarderskliniek met honden uit het Almeerse asiel.

Genegenheid


“De patiënten krijgen met de training verantwoordelijkheid over de hond”, legt Manon uit. “Ze hebben de afspraak er altijd voor de hond te zijn tijdens de training en voor ons is het mooi om te zien dat de toewijding hiertoe groot is. Daarbij ontstaat tijdens de training een band en soms zelfs een stukje genegenheid tussen hond en patiënt. Herkenning in elkaars achtergrond, maar ook het beroep dat de hond op de patiënt doet, spelen hierin een grote rol. Dit en de positieve manier van trainen en de ontspanning die de patiënt in de training vindt, zorgen voor positieve ervaringen.”
Het inzetten van honden wordt elders bij therapieën vaker toegepast, bijvoorbeeld bij mensen met autisme. De Universiteit van Amsterdam doet op dit moment een onderzoek naar de effecten van de Dutch Cell Dogs trainingen. “De resultaten zijn nog niet wetenschappelijk bewezen”, stelt Manon, “maar ik zie hier tussen hond en trainer dingen gebeuren die ons als therapeuten meer moeite kosten. De hond is de spiegel van de trainer. Is de trainer druk, nerveus of juist afwezig, dan reageert de hond daar op. Zo hadden we eens een patiënt die gekoppeld was aan een even zo drukke hond, waardoor hij zijn eigen gedrag en vooral het effect daarvan, ineens begon te herkennen. .”

Dutch Cell Dogs


De honden die meedoen aan de training komen uit het asiel van Almere. Stichting Dutch Cell Dogs regelt dat en verzorgt de trainingen. “De honden worden bij deze training gesocialiseerd zodat het asiel ze makkelijker kan uitplaatsen”, legt Manon uit. “Wij hopen dat onze patiënten er positief gedrag mee ontwikkelen dat ze nu of later zelf weer kunnen gebruiken.”
Stichting Dutch Cell Dogs, gesteund door de Koninklijke Hondenbescherming, liet in 2009 voor het eerst gevangenen asielhonden trainen. De medewerkers wisten niet wat ze zagen gebeuren: zelfs de meest verstarde en gesloten mannen braken open. Mens en hond – beiden tegen hun wil opgesloten – wisten elkaar hier te helpen. Nu helpt Dutch Cell Dogs in verschillende instellingen gedetineerden en patiënten door heel Nederland op weg naar een nieuw en sociaal leven.

Artikel geplaatst op: 19 maart 2019 - 09:28

Gerelateerd

Delen