BonteHond speelt vrij theater in alle hoeken en gaten

ALMERE - Provincie Flevoland is dit jaar gastheer voor de Nationale Viering Bevrijding. Op weg naar het vredefeest op zondag 5 mei zijn er gesprekken over het thema ‘In Vrijheid Kiezen’. Dit is het vierde artikel in een reeks vrijheidsinterviews, geschreven door Gerrit Jan Tempelman.

Regisseur Judith Faas: 'Kom naar onze voorstelling en kijk eens met andere ogen naar vrijheid'. (Foto: Fotostudio Wierd)


Tijdens de voorstelling Volgens Mij geeft het Almeerse theatergezelschap BonteHond het publiek vrije toegang. Zo kan theater van alle kanten bezien worden. Neem eens een kijkje in de kleedkamer. Kom als publiek het podium op. Zoek een lekker plekje in de foyer.
Goed, maar wat gaan we dan zien? Regisseur Judith Faas aarzelt even. "Noem het een Netflix-serie. Iets wat ik al een hele tijd heb willen doen. Een voorstelling in verschillende afleveringen, die begin mei in elk groot theater van Flevoland te zien is. Tijdens de voorstelling komen allerlei verschillende kunstvormen aan bod. Dans en muziek, maar ook luchtige teksten. We willen het thema vrijheid graag vanuit verschillende oogpunten laten zien. Het kan dus zomaar zijn dat je tussen de spelende acteurs staat of met hen meeloopt. De voorstelling verplaatst zich steeds door de schouwburg heen."
Onderweg zouden de bezoekers zomaar zangeres Sandra van Nieuwland tegen het lijf kunnen lopen. "Sandra heeft de speciale titelsong voor Volgens Mij geschreven. Ze doet ook gewoon mee met ons."

Andere ogen


Faas en haar team van BonteHond laten hun creatieve energie duidelijk de vrije loop. Ze maakten de voorstelling op verzoek van de provincie Flevoland, die dit jaar gastheer is voor de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei in Almere. "We hebben met elkaar nagedacht over het thema vrijheid en merkten al vrij snel dat we daar eigenlijk in vastliepen. Want wat is vrijheid? Vrijheid betekent voor iedereen iets anders. We zijn het niet altijd met elkaar eens. Wij willen mensen graag losmaken uit hun vaste denkpatroon. Los van de vaste sleur, de dagelijkse dingen die je doet. Kom naar onze voorstelling en kijk eens met andere ogen naar vrijheid. Wat ik zie, kan jij als iets heel anders beschouwen."
Gisteren ontmoette Faas de oprechte blik van een aantal ontroerde ouderen, die als testpubliek voor BonteHond optraden. "Ze begrepen precies wat wij bedoelden. Ze waren ook heel blij dat ze gewoon mochten zeggen wat ze vonden, dat ze serieus werden genomen. De voorstelling helpt mij om mijn horizon te verbreden. Kom gewoon kijken, zou ik zeggen."

Wanneer te zien


De voorstelling Volgens Mij is op woensdag 1 mei te zien in theater ’t Voorhuys in Emmeloord. Een dag later staat BonteHond op de planken in het Agora Theater van Lelystad en op zaterdag 4 mei komt de groep naar De Meerpaal in Dronten. Op Bevrijdingsdag volgt het sluitstuk voor een gezelschap van genodigden in het KAF te Almere. Dit laatste optreden is dan onderdeel van de landelijke viering. Kaarten voor de voorstellingen op 1, 2 en 4 mei zijn gratis te verkrijgen bij de Flevolandse theaters.
www.flevoland.nl/bevrijdingsdag

Artikel geplaatst op: 23 april 2019 - 13:07

Gerelateerd

Delen