Wat heeft Europa eigenlijk voor Almere gedaan?

ALMERE – Komende donderdag zijn de Europese parlementsverkiezingen. Veel Almeerders hebben geen idee wat Europa eigenlijk voor de gemeenschap doet. Wat hebben we in Almere eigenlijk te danken aan de Europese Unie?

 


Eigenlijk is dat best veel. Aan het eind van de vorige eeuw werd Flevoland bestempeld tot ‘achtergebleven Europese regio’. Dat zorgde voor flinke geldstromen vanuit Brussel waarmee honderden projecten werden (mede)gefinancierd. Wegen, wijkrenovatie, culturele projecten. Al met al leverden die injecties bijna 10.000 banen op.
Inmiddels is Flevoland geen achtergebleven gebied meer, maar nog altijd worden met Europese gelden trajecten uitgezet en ontwikkeld. Als we specifiek op Almere inzoomen is Europa mede financier (geweest) van verschillende projecten, zoals het bereikbaar maken van het Almeerse stadscentrum. Op twee locaties werd de verkeersdoorstroom verbeterd en de busbaanbrug naar Filmwijk aangelegd. De digitale panelen die naar vrije parkeerplaatsen verwijzen, zijn ook (mede) met Europees geld gefinancierd. Met de ‘Blauwe As’ werd een vaarroute van het Gooimeer via het stadscentrum naar het Markermeer gerealiseerd. Ook zijn projecten gefinancierd voor Praktijk Onderwijs Almere en heeft Almere ook museum PIT mede te danken aan Europa.
Het meeste geld ging naar Onderwijs en Arbeidsmarkt (53%), gevolg door geld voor economie en innovatie (24%), 8% ging naar Cultuur en Samenleving, 6% naar Zorg en Welzijn, 5% naar Milieu, Landschap en Natuur, 3% naar energieprojecten en 2% naar mobiliteit en infrastructuur.
Een compleet overzicht is te vinden op www.europaomdehoek.nl.
Ook is er de speciale ‘European Parliament’s Citizen App’ te downloaden via de App Store of Google Play Store.

Artikel geplaatst op: 20 mei 2019 - 10:11

Gerelateerd

Delen