GroenLinks maakt zich zorgen om wifitracking

ALMERE - GroenLinks wil weten of de gemeente Almere bewoners volgt via wifitracking. Onlangs meldde de Volkskrant dat tientallen Nederlandse gemeenten hun burgers monitoren via het wifi-signaal van hun mobiele telefoons.


GroenLinks wil weten of het college op de hoogte is dat commerciële partijen die wifitracking gebruiken en aan welke regels zij dan dienen te voldoen. Ook vraagt de partij zich of deze techniek ook door de gemeente Almere of in opdracht van de gemeente Almere wordt toegepast en of de burgers daarover geïnformeerd worden.
In het artikel van de Volkskrant wordt ook aangegeven dat de Autoriteit Persoonsgegevens zich herhaaldelijk bijzonder kritisch heeft uitgelaten over wifitracking. ‘Is het college, net als de Autoriteit Persoonsgegevens van mening dat er ‘vrijwel geen redenen zijn die het volgen van winkelend publiek or reizigers rechtmatig maakt’, zoals vermeld in het artikel?, vraagt raadslid Jaap Steenkamer namens GroenLinks. ‘Deelt het college de mening dat wifitracking moet worden gezien als een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van burgers, dat dit niet zonder meer in de publieke ruimte kan worden toegepast en gedragsbeperkende gevolgen heeft voor burgers die zich niet via hun wifiverbindingen willen laten monitoren?
Het college moet de vragen binnen zes weken beantwoorden.

Artikel geplaatst op: 05 juni 2019 - 09:07

Gerelateerd

Delen