Gaat boor de gevreesde berenklauw eindelijk bedwingen?

Door Nathalie Bollen
ALMERE - Irritatie, jeukende rode vlekken, blaasjes en uiteindelijk grote blaren die littekens kunnen achterlaten: in aanraking komen met een berenklauw is alles behalve prettig en toch vind je deze plant overal in Nederland langs dijken en wegen. Een door leerlingen bedachte boor wordt in productie genomen en moet de berenklauw gaan bedwingen.

.
Door de enorme groeikracht van de berenklauw is weghalen niet zo simpel als het lijkt. Maatregelen zoals maaien of ploegen moeten meerdere jaren herhaald worden om volledig van de plant af te komen. Gelukkig wordt de oplossing om de berenklauw te succesvoller te verwijderen werkelijkheid: samen met technasium-leerlingen uit de tweede klas van het RSG Slingerbos/Levant uit Harderwijk en de gemeente Zeewolde, heeft Landschapsbeheer Flevoland een boor ontwikkeld dat de wortels van de reuzenberenklauw kan aanpakken.

Verpulvert


Het waren de leerlingen Koen, Jordi, Arend en Rick die met het idee kwamen. De koker met een mes erin verpulvert door middel van een draaibeweging de penwortel van de berenklauw. Landschapsbeheer Flevoland was enthousiast en zette eerder al het idee van de leerlingen om naar een prototype en na uitgebreid testen, neemt grondboorspecialist Eijkelkamp Soil & Water de boor in productie.

Ideale bijdrage


De berenklauwboor is ideale bijdrage voor het verwijderen van de reuzenberenklauw. “Een schop bijvoorbeeld is onhandig, veel moeite en vaak onveilig. De boor lost dit allemaal op”, vertelt projectleider Lodewijk van Kemenade. Ook bij maaien, wat oorspronkelijk een maatregel is dat meerdere jaren herhaald moet worden, is de boor een uitkomst. “De boor maakt de wortels kapot waardoor de plant niet meer opnieuw gaat ontkiemen.
Het zal niet lang meer duren voordat de reuzenberenklauwboor verkrijgbaar is. “De testfase is afgerond en na de vakantie, in september, zal hij te verkrijgen zijn. Je kan je er al voor intekenen via de site van Eijkelkamp Soil & Water”, aldus van Kemenade.

Artikel geplaatst op: 26 juni 2019 - 13:04

Gerelateerd

Delen