BonteHond maakt voorstelling over scheiden en schuldgevoel

ALMERE – Het Almeerse jeugdtheatergezelschap BonteHond maakt een voorstelling over scheiden, en waarom kinderen denken dat het hun schuld is. ‘En de winnaar is…’ gaat op 22 september in Almere in première en maakt dan een tour door het land.

Foto: Kamerich and Budwilowitz EYES2


BonteHond sprak in mei met leerlingen uit groep zeven van verschillende basisscholen in Almere over schuldgevoel. “Iedereen in de klas kende dit rotgevoel, dat we schuld noemen. Waar je vaak boos en verdrietig van wordt en ook buikpijn van kan krijgen. Bijna iedereen dacht dat als hun ouders zouden scheiden dat het dan hun schuld zou zijn of dat ze er in ieder geval iets aan hadden kunnen veranderen. In hun hoofden hadden ze op dingen waar ze helemaal geen invloed op hebben, zoals scheiden, wel invloed. En leek het ze dus ook logisch dat als dat gebeurde, zij beter hun best hadden moeten doen”, aldus regisseur Judith Faas, die dit onderzoek gebruikte voor haar voorstelling ‘En de Winnaar is...’
Iedereen heeft wel eens iets gedaan waarvan je achteraf dacht ‘dat had ik beter niet kunnen doen’. Dat je dan spijt hebt en je schuldig voelt is wel logisch. Maar vaak voelen we ons ook ‘gewoon’ schuldig, zonder dat we iets verkeerd hebben gedaan of iets anders hadden kunnen doen. De voorstelling gaat precies daarover.

Boksring


Het is een groot spektakel in een boksring. Er zijn lichten, er is muziek, er worden grappen gemaakt, er wordt gevochten en er is een prijs. Het lijkt een gewone bokswedstrijd maar dat is niet zo, in de ring wordt een vechtscheiding uitgevochten. Een vader en een moeder gaan de strijd met elkaar aan en het kind staat ernaast. Het kind vecht niet mee en kan helemaal niks aan de wedstrijd veranderen, of misschien toch wel? Een grappige en troostende voorstelling voor iedereen die zich ooit onnodig schuldig heeft gevoeld.
De voorstelling wordt gespeeld door Dionisio Matias, Sabrina NaberMacnack en Eva Zwart. Op vrijdag 20 september is de try-out in De Voetnoot aan het Stadhuisplein en op zondag 22 september volgt daar de première. Daarna gaat de voorstelling tot en 17 november op tournee door het land. Meer informatie en kaartverkoop via www.bontehond.net.

Artikel geplaatst op: 17 juli 2019 - 14:54

Gerelateerd

Delen