Bouwen bij Filmwijk optie bij discussieavond Floriade

Door Marcel Beijer en Robert Mienstra
HORTUS – Hoogbouw langs de A6, flink bouwen aan de kant van Filmwijk, of juist niet. Een Knarrenhof, dijkwoningen tegen de geluidswal van de A6, woonboten in jachthaven Haddock. En vooral bouwen net buiten de nieuwe Floriadewijk Hortus. Maar houdt wel het Weerwater in tact.

 

Dat waren de ideeën die ruim dertig bewoners woensdagavond aandroegen tijdens een participatieavond op het stadhuis. De gemeente had een oproep gedaan om mee te denken over de wijze waarop er extra woningbouw kan plaatsvinden in de wijk Hortus (de Floriadewijk), als de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 is afgelopen.

660 woningen


In de nieuwe stadswijk Hortus zijn op dit moment 600 woningen en 60 waterwoningen ingepland. De gemeenteraad heeft laten weten open te staan voor meer dan 600 woningen, vooral om de tekorten op de Floriade te kunnen dekken. Maar hoe moeten die woningen er dan uit gaan zien en op welke plek moeten ze verrijzen? De bewoners kwamen met opvallende ideeën.

Sociale woningbouw


Zo wilden de deelnemers liever meer sociale huurwoningen dan de 30% die momenteel staat gereserveerd. Probleem is dat de grond dan minder opbrengt dan wanneer er een dure villa wordt gebouwd. Er moet een goede balans zijn tussen koop- en sociale huur.
Ook het onderhoud van het Arboretum was een punt van zorg bij de bewoners. Er kwamen ideeën op het aantal watervilla’s te verhogen of hogere woontorens te bouwen bijvoorbeeld aan de kant van Filmwijk. Daar zijn geen woningen ingetekend om de boze bewoners van Filmwijk tegemoet te komen. “Die Filmwijkers hebben teveel macht”, vond een aantal deelnemers. “Hoe ver gaat hun inspraak?” Weer anderen waren het niet eens met die stelling.

Opvallende ideeën


De bewoners kwamen met opvallende ideeën, zoals bijvoorbeeld brugwoningen over het grachtje bij de voormalige jachthaven Haddock, als een soort Ponte Vecchio, Een ander pleitte voor een woontoren die zichzelf met een ecosysteem van energie voorziet.

Gemeenteraad


In hoeverre de mening van deze ‘denktank’ wordt meegenomen in de uiteindelijke plannen is afwachten. Van de participatiebijeenkomst wordt een verslag gemaakt dat naar de gemeenteraadsleden gestuurd wordt, zodat zij de ideeën van de bewoners kunnen meenemen in hun afwegingen bij de uitbreiding van Hortus.

Artikel geplaatst op: 18 juli 2019 - 10:37

Gerelateerd

Delen