Gevaarlijke fietssituatie Spoorbaanpad en Poortdreef

Fietsrecensie

 

Door Robert Mienstra

POORT – De nieuwe situatie op het fietskruising Spoorbaanpad – Poortdreef is voor veel fietsers onoverzichtelijk en zelfs levensgevaarlijk geworden, stelt een lezer van Almere DEZE WEEK. Fietsers komen zo op de rijbaan van de Poortdreef tegen het verkeer in, waar zeker 80km per uur  wordt gereden. Almere DEZE WEEK nam de proef op de som.

 

Het Spoorbaanpad slingert door Poort. Duin doemt rechtsvoor op, waar ik op de fiets heen wil. Dan zijn er de verkeerslichten bij de Poortdreef. Nergens staat hoe ik naar Duin moet. Vis à Vis wil ik ook meteen meepakken, maar ook dat staat niet aangegeven. De Poortdreef kent meerdere rijbanen, waarvan van rechts ook een enkele komt. Het is mij onduidelijk of die rijbaan een fietspad is of een autoweg. Het licht springt op groen en ik sla rechtsaf. Nergens staat dat dat niet mag. Dan staat er een grote ‘eenrichtingspijl’ op de weg in mijn richting. Een luid claxonnerende auto laat weten dat ik met mijn leven speel, dus ik schiet de middenberm in. Leven gered.

Ik begrijp de lezer wel. Vroeger mochten fietsers hier rechtsaf richting Duin en het Almeerderstrand, nu is rechtsaf een vorm van kamikaze. ‘Ik zag zelfs een moeder met kinderen rechtsaf slaan’, meldt de lezer.

Wat ontbreekt is een aantal borden, bijvoorbeeld ‘Verboden in te rijden’ of ‘Stop, ga terug’. Die zijn voor automobilisten ook voorradig.

Op naar Duin. Dat betekent richting Hollandse Brug. Vermoed ik. Want nergens staat iets aangegeven. Maar toch, jawel, daar is Duin. Met een rare omweg voor fietsers. Maar wie weet is er wel een ander fietspad naar Duin. Gaan we uitzoeken.

Artikel geplaatst op: 19 juli 2019 - 08:51

Gerelateerd

Delen