Indiëherdenking in Bos der Onverzettelijken

VERZETSWIJK – De Indiëherdenking wordt donderdag 15 augustus gehouden bij het Indiëmonument in het Bos der Onverzettelijken nabij Verzetswijk.

Foto: Almere DEZE WEEKDe herdenking wordt georganiseerd door de Werkgroep Indiëherdenking Flevoland in samenwerking met de Stichting Bos der Onverzettelijken, Jeugdland Stad en Stichting Nasuntra Zorg. De aanvang is om 15.30 uur bij het gebouw van Jeugdland stad, Weg 1940-1945 nummer 8. Daarvandaan gaat de tocht gezamenlijk naar het monument voor de herdenking.
Op 5 mei 1945 was de oorlog niet afgelopen. In het voormalig Nederlands Indie ging de strijd in alle hevigheid verder en pas op 15 augustus van dat jaar capituleerde Japan. De slachtoffers van die oorlog werden nauwelijks gehoord en op 4 mei slechts terloops herdacht. Het duurde tot 1970 voor er een speciale Indiëherdenking kwam en sinds 1980 wordt die jaarlijks gehouden – sinds 1988 bij het Nationaal Indiëmonument in Den Haag.
Vorig jaar was de eerste keer dat Flevoland een eigen herdenking kreeg. De herdenking is belangrijk voor ouderen die de Japanse bezetting overleefden, maar ook voor de mensen die zijn opgegroeid met het kamp- en oorlogsverleden van hun ouders en grootouders.
Aanmelden voor de Indiëherdenking kan via 15aug@bosderonverzettelijken.nl

Artikel geplaatst op: 06 augustus 2019 - 09:24

Gerelateerd

Delen