Konikpaarden op weg naar Wit-Rusland

ALMERE - Een kudde van 150 konikpaarden vertrekt vandaag uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland. Dat meldt Staatsbosbeheer.

De Konikpaarden leefden jarenlang in de Oostvaardersplassen. (Foto: Staatsbosbeheer)

De paarden worden met vrachtwagens naar het Nalibokiwoud bij Minsk gereden. Eerder deze week liet boswachter Mikal Folkertsma al weten dat de definitieve importvergunning was rondgekomen. Een paar weken geleden waren daar nog administratieve problemen mee. 

Commotie
De verhuizing is een gevolg van de commotie die twee jaar geleden ontstond toen dierenactivisten protesteerden tegen de grote grazers die te weinig voedsel konden vinden in de Oostvaardersplassen. Daarbij werden boswachters (en hun gezinnen) bedreigd. Tegen het advies van deskundigen in besloot de provincie Flevoland de grazers toch bij te voeren. Ook besloot de provincie 1800 reeën af te schieten en de Konikpaarden te verhuizen.

Spanje
In maart vertrok al een aantal paarden naar Spanje. In juli kwamen de paarden opnieuw in opspraak omdat ze volgens de dierenactivisten niet goed verzorgd zouden worden. Volgens boswachter Folkertsma krijgen de Konikpaarden het in Wit-Rusland prima naar hun zin. “De beheerders in het gebied hebben veel ervaring met natuurlijke begrazing. Naast de paarden leven er ook andere grote grazers zoals wisenten, elanden en edelherten.”

 

Artikel geplaatst op: 09 augustus 2019 - 11:16

Gerelateerd

Delen