Kwelbeek paradijsje bij Hoekwierde

Door Robert Mienstra
HAVEN – Wie echt tot serene rust wil komen doet er goed aan de kwelbeek bij de Hoekwierde/Krachtveld in Haven te bezoeken. Een slingerend beekje met een adembenemende natuur. Een jongen op het bankje langs het Dunloppad kijkt over het water uit. Een fietser stopt, zoekt een open plek in het riet en maakt foto’s van de bloeiende oevers. Dit is dé plek in Haven om te dagdromen.

Foto: Almere DEZE WEEK


Twee informatieborden bij de beek vertellen de geschiedenis van de beek en wat er te zien is. Van 1986 tot 2016 bevond zich er een kwelbeek die het kwelwater van de Gooimeerdijk afvoerde naar de gracht, een rechte streep. Buurtbewoners gaven de sloot een natuurlijke loop met gevarieerde oevers, verschillende waterplanten en een diverse flora.
Inmiddels vinden ijsvogels er onderdak in een speciaal aangelegde steile oever en er is een zwaluwentil. Kikkers, padden, salamanders en tientallen soorten kruipende en zwemmende beestjes zijn de bewoners van de kwelbeek. In de rietkragen broeden vogels en verschuilen zich libellen en vlinders.
In en rond de beek staan onder meer orchideeën, lisdodde, waterlelie, rozen, bessen, elzen, sleedoorn en wilgen. Verder is er een bloemenlint voor bijen en vlinders.
Er is een wandelroute (rode paaltjes) waarmee de mooiste plekjes van de Hoekwierde en De Velden ontdekt kunnen worden.
De kwelbeek wordt onderhouden door de buurtbewoners.
Meer informatie: www.hoekwierde.nl

Artikel geplaatst op: 12 augustus 2019 - 14:58

Gerelateerd

Delen