De Kunstambassadeur: Frea Lenger over THEATRAAL I en II

ALMERE - In de rubriek De Kunstambassadeur gaan stadgenoten vertellen over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Vooruitlopend op de benoeming van de nieuwe groep Kunstambassadeurs vertelt de Almeerse kunstenaar Frea Lenger over haar eigen werken THEATRAAL I in de bibliotheek in Haven en THEATRAAL II op de rotonde van de Oosterdreef.


"Het gebouw Corrosia in Haven was van de woningbouwvereniging de Groene Stad. In het jaar 2000 wilde het personeel van Corrosia in de ruimte boven de trap een kunstwerk plaatsen. Het voorstel aan de toenmalige directeur Jan de Vletter was dat ik daar een werk voor zou bedenken", vertelt Lenger. Het werk werd in de vide geplaatst: een mobiel aan een buis van zes meter en vier panelen van drie meter, twee hoofden en twee smalle gezichten. De titel is THEATRAAL I, geïnspireerd op het theater.
De Groene Stad werd later overgenomen door de Alliantie en in 2016 werd besloten gebouw Corrosia te moderniseren. "Het kunstwerk werd zonder mijn medeweten verwijderd. Ik had aangegeven dat ik bij de verwijdering betrokken wilde zijn, omdat de panelen op een speciale manier aan elkaar bevestigd waren. Door een interview met mij bij Omroep Flevoland kwamen we erachter dat het kunstwerk verdwenen was", aldus Lenger.

Beschadigd


Uiteindelijk werd het teruggevonden in Hilversum, in de kelder van de Alliantie. "Eén paneel was flink beschadigd. Dat heb ik opnieuw moeten maken. De plaats boven de trap kon niet meer omdat een deel van het plafond er dan weer uit moest. De binnenhuisarchitect wilde het in de exporuimte laten hangen, zodat het goed zichtbaar was als je moest wachten bij het theater. De directeur van het theater had daar echter bezwaar tegen."
Uiteindelijk werd in de bibliotheek een plek gevonden in de hoge vide. Het gebiedskantoor op de eerste verdieping heeft nu een mooi zicht op het kunstwerk en ook van buitenaf is het te bewonderen. "Zo hangt het toch weer op een mooie plek."
‘THEATRAAL II’ op de rotonde is overigens gemaakt met de restplaten die over waren van het kunstwerk in Corrosia. "Het fungeert als wegwijzer naar het theater.”

Artikel geplaatst op: 18 september 2019 - 11:26

Gerelateerd

Delen